View Single Post
Staro 01.06.2015., 12:22   #306
Laszlo
Premium
Moj komp

Laszlo's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor ssarik Pregled postova
Zadnjih par tjedana imam problema s laptopom i utvrdio sam da je do HDDa. Barem mislim da je.

Dakle, bezrazložno throttlanje svih živih i neživih programa bez ikakvog posebnog razloga (sejvanje notepad filea koje zna trajati oko 10 minuta, zamrzavanje laptopa nakon odlaska u idle - ne mogu ga vratiti nazad bez da ga ne resetiram jer mi se sve zamrzne), povremeno zujanje i uz sve to ogromne oscilacije u brzini laptopa samo zbog toga što mi HDD u određenom trenu pristupi nekom oštećenom sektoru i mogu se j*****.

Početkom tjedna sam rastavio laptop, očistio ga, sinoć stavio novi windows, ali ista priča. Prije malo manje od 3 sata sam pokrenuo HD Tune Error Scan i vidim da mi je do sad našao 8 oštećenih clustera od po 190MB (još samo koji GB ima obraditi - HDD sveukupno ima 500GB, Seagateov 2.5'' 5400rpm model).

Sad me zanima koja je preporuka nekog HDDa do 400kn. Nema nekih posebnih uvjeta, samo da je momentalno dostupan u Linksu (najbliži mi je trenutno, i HDD mi treba hitno pa neki webshop nije opcija).

Vidim da tamo nije neki izbor pa me zanima koji radije od ova dva:

500.0 GB SAMSUNG / SEAGATE ST500LM012, SATA, 8MB cache, 5400 okr./min

500.0 GB WESTERN DIGITAL Scorpio Blue, WD5000LPVX, SATA3, 8MB c., 5400 okr/min

Oboje imaju 8MB keša iako mislim da to nije neki faktor. Seagate je jeftiniji ~40kn i ima godinu dana dulju garanciju (3 vs 2 godine) ali ga malo hejtam jer se ovi problemi događaju na Seagate disku.

Ako nešto znači riječ je o Dell Inspiron N5110 modelu laptopa koji je star 3 godine i 2 mjeseca.

Hvala.

Ja bih isao na seagate bez obzira sta ga trenutno hejtas zbog ovih problema ipak je godinu dana duza garancija, a i jeftiniji.
Meni osobno su se seagate pokazali pouzdaniji od wd-a, ali to je ionako faktor srece pa ti je svejedno koji ces uzeti sta se toga tice, tako da razlog vise da uzmes seagate zbog dulje garancije
Laszlo je offline   Reply With Quote