View Single Post
Staro 01.06.2015., 01:58   #303
ssarik
Terror Absolut!
Moj komp

ssarik's Avatar

Datum registracije: May 2014
Zadnjih par tjedana imam problema s laptopom i utvrdio sam da je do HDDa. Barem mislim da je.

Dakle, bezrazložno throttlanje svih živih i neživih programa bez ikakvog posebnog razloga (sejvanje notepad filea koje zna trajati oko 10 minuta, zamrzavanje laptopa nakon odlaska u idle - ne mogu ga vratiti nazad bez da ga ne resetiram jer mi se sve zamrzne), povremeno zujanje i uz sve to ogromne oscilacije u brzini laptopa samo zbog toga što mi HDD u određenom trenu pristupi nekom oštećenom sektoru i mogu se j*****.

Početkom tjedna sam rastavio laptop, očistio ga, sinoć stavio novi windows, ali ista priča. Prije malo manje od 3 sata sam pokrenuo HD Tune Error Scan i vidim da mi je do sad našao 8 oštećenih clustera od po 190MB (još samo koji GB ima obraditi - HDD sveukupno ima 500GB, Seagateov 2.5'' 5400rpm model).

Sad me zanima koja je preporuka nekog HDDa do 400kn. Nema nekih posebnih uvjeta, samo da je momentalno dostupan u Linksu (najbliži mi je trenutno, i HDD mi treba hitno pa neki webshop nije opcija).

Vidim da tamo nije neki izbor pa me zanima koji radije od ova dva:

500.0 GB SAMSUNG / SEAGATE ST500LM012, SATA, 8MB cache, 5400 okr./min

500.0 GB WESTERN DIGITAL Scorpio Blue, WD5000LPVX, SATA3, 8MB c., 5400 okr/min

Oboje imaju 8MB keša iako mislim da to nije neki faktor. Seagate je jeftiniji ~40kn i ima godinu dana dulju garanciju (3 vs 2 godine) ali ga malo hejtam jer se ovi problemi događaju na Seagate disku.

Ako nešto znači riječ je o Dell Inspiron N5110 modelu laptopa koji je star 3 godine i 2 mjeseca.

Hvala.
ssarik je offline   Reply With Quote