View Single Post
Staro 28.05.2015., 21:18   #10
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
NAS jest blizu rutera i jedini spojen neprekinutim cat6a kabelom na router dužine 1m. svi ostali uređaji su spojeni podžbuknim cat5e kabelima koji idu iz routera do rj45 utičnice u zidu i onda iz zida su spojeni cat 6a kabelima...

neka moja logika oko kabela je da koliko vidim razlika između cat 5, 6, 7 je u mogućnosti prijenosa frekvencije pa je tako cat 5 onaj koji prenosi do 100mhz, cat 6 do 250mhz, cat 6a do 500mhz itd... dakle to bi ga reklo da brzina prijenosa podataka ovisi o čistoći signala gdje ako je kabel loš ili loše spojen neće prenjeti idealnih npr. u slučaju cat 6 250mhz već manje tipa 150mhz. prema tome će i brzine prijenosa podataka biti manje.
ili sam totalno krivo shvatio problematiku? mislim mogući problemi su i iz spojeva kabela koje sam ja postavljao prije nekih skoro 10ak godina kada nisam znao za razlike između kabela niti za standarde T568A i T568B te sam tako nedavno proučavajući da li se na Vimarov LAN modul može staviti no-name keystone (može ako koga zanima) vidio da sam kabel tako amaterski spojio da me bilo sram pred samim sobom: kabel je bio raspetljan skoro 5cm, dakle "TP" oliti "Twisted Pair" način na koji je kabel isprepleten upravo kako bi mogao učinkovito prenositi deklarirane frekvencije je bio narušen što bi ga reklo i da su gubitci signala bili vjerojatni a s time i brzine priejnosa podataka narušene. ili sam fulao skroz problematiku?
telefunken je offline   Reply With Quote