evo da javim napredak:
malo sam čitao po netu i dobio savjet da neg iskopčam sve iz lan portova na routeru, ugasim router te ponovo upalim i krenem ukapčati pc po pc te testiram vezu. pokazalo se kao dobar savjet: prvo sam ukopčao kabelski modem u eth1 i prepozanta mu je brzina od 100mbit ful duplex. potom moj pc u eth 2 i dobio je 1gbit full duplex. tako i 2. pc. potom sam testirao vezu kopiranjem cca 9gb fajla između pc-a i sve je prošlo ok, brzina je bila oko 33.000kybta (dakel oko 265 mbit). Onda sam testirao i da na prvom pc-u strimam 3 full hd youtube videa i to je isto prošlo ok, brzina uopće kopiranja nije padala...
onda sam ukopčao i 3. pc te na kraju NAS pc u zadnji port. svi su prepoznati kao 1gbit full duplex. testirao sam kopiranje sa NAS-a na prvi PC i to je prošlo isto ok s isto brzinom oko 33.000kbyta. No na stress testu kad sam ponovio kopiranje između nas-a i pc-a te krenuo istovremeno strimati youtube hd videe, kopiranje je prošlo ali je veza između NAS-a i routera krenula pucati u pravilnim razmacima, recimo svakih 2min pukne i prespoji se za par sec i tako u nedogled.
zanimljivo je da mogu pristupiti NAS-ovim sheranim folderima na mreži te mogu pistupiti torrent web interfaceu ali nemogu pristupiti glavom web interfaceu od NASa i dobivam error 403 - forbidden
sve u svemu, izgleda da je problem do NAS-a...
takošer što mislite da li bi mi zamjena UTP kablova s ovih cat5e na recimo FTP cat6a povećala brzine?