View Single Post
Staro 24.05.2015., 23:11   #122
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Da bi bilo propisno uzemljeno, traka mora biti u temeljima i kroz zidove povučena, a sad tko zna ako se to tada radilo. Ako nije, nakon renoviranja struje po zgradi, sigurno nisu išli uštemavat traku u temelje, u to budi siguran

Tako da je pitanje je li ta žutozelena na novom vodu uopće uzemljena, možda su je samo spojili skupa s nulom.

Za početak bih ja napravio ovako:

- stavio novu ploču sa automatskim osiguračima
- koliko sam skužio provlačiš nove vodove do kupaone i kuhinje? U tom slučaju uzmi dvije fidovke, jednu za kupaonu a drugu za kuhinju (i za ostatak stana kasnije). Za stan ide osjetljivost 0.3A a za kupaonu 0.05A, no to bi tvoji električari trebali znati. Ostatak stare dvožilne instalacije spojiš mimo fidovki.
- treba provjeriti koliko ti je debel dolazni vod, ukoliko je najmanje 4mm2 onda vjerojatno ni nemaš neku veliku potrebu za dovodom ovog novog. Sad tu treba vidjet koji su ti potrošači i koliko vuku, no ako imaš plin unutra onda nemaš bojler koji puno vuče, ako je štednjak na plin ni on ne vuče, grijanje isto tako...
- možda ne bi bilo loše, ako ćeš već štemati, dovesti nove dolazne kabele do soba. Tamo ti ne treba puno, dovedeš jedan (ili dva) 3x2.5mm2 za utičnice te 3x1.5mm2 za rasvjetu i to staviš u razvodnu kutiju. Kasnije kako ti financije budu dopuštale renoviraš sobu po sobu. Možeš više utičnica spojiti na jedan dolaz jer vjerojatno u sobi neće biti neki veliki potrošači već lampe, punjači, pc, tv-i, tu i tamo usisavač i pegla i tako...
tiki66 je offline   Reply With Quote