View Single Post
Staro 24.05.2015., 18:34   #121
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor ivan77 Pregled postova
Ma investiraj u to, znam da košta, al nije se zezati sa tim.
Sa tim zgradama građenim oko 1960 -1965 g. po ZG imam podstanarskih iskustva,
u jednom me stanu "peckala struja" kroz vodu u umivaoniku, u drugome mi riknuo monitor kad sam
na štednjaku na struju upalio rol? Jedno vrijeme mi se dešavalo da mi se pali svijetlo u wc u kad televizor radi

Ako si vlasnik stana, dugoročno ti se isplati investicija u instalaciju, jer zamisli,
da staviš jednu nedjelju pile sa krumpirom u rol na struju i "speče" se AOC monitor u dnevnom boravku
Budem još razgovarao sa majstorima, moram vidjeti u kakvom su odnosu ova dva voda, odnosno da li je barem ovaj novi propisno uzemljen ili ne. Jer ako je, onda ne bi trebalo biti problema, s obzirom da kupaona i kuhinja budu imala uzemljenje bez nulovanja.

Citiraj:
Autor Mr. Nice Pregled postova
1500 ojra ?

Koliko uticnica imas i da li su zidovi betonski ili nest drugo ?

Ako treba stemati sav beton onda JE kenjac od posla, ali ako nije sve beton i ako su instalacje u nekim cijevima (PVC, Bergman ili sl), onda je to laksi slucaj. Metar pgp kabla je 5-10 kn (nisam digo kupovao) a da se i bez pdva, + 10-ak ojra po uticnici je postavljanje nove instalacije. Barem dok sam znao cijene. Nisam dugo u tim cijenama al mogu pitat frenda.
Nisam još u stanu, stoga ne mogu 100% reći ali po sjećanju ima dosta utičnica, po 3 u svakoj sobi a ima 3 sobe. To je već 9, a predsoblje i ostale prostorije ni ne računam. Problem je taj što su zidovi nosivi... U stvari, cijeli je stan na kraju zgrade, stoga 3 strane (zida) stana su ujedno i nosivi zidovi same zgrade. Nisam siguran da li su armirani ili samo beton, pretpostavljam da je samo beton. Možda čak i opeka, s obzirom na starost i veličinu zgrade.

Za instalacijske cijevi nisam siguran, nisam ih barem još imao prilike vidjeti.

Koliko sam imao prilike primjetiti, nitko nije ništa mijenjao na instalacijama već poprilično dugo (sve mi izgleda originalno), a sve su utičnice "Made in Yugoslavia", stoga mi nešto govori da bilo kakva investicija u elektro sustav bi na kraju postala kompletna zamjena svih instalacija u stanu, što si uistinu ne mogu financijski dozvoliti. Doduše, iznenadila me debljina kabela unutar zidova, usprkos godinama izvodi za fazu i nulu izgledaju poprilično kvalitetno.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 24.05.2015. u 18:46.
  Reply With Quote