View Single Post
Staro 22.05.2015., 22:56   #11
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Gustavo Pregled postova
Jel moguće multimetrom ispitati ispravnost kondenzatora, mjerio sam otpor s 200k i dobio čudne rezultate, neki mi išli u nulu, drugi u plus pa me to zbunilo.
Kada se upuštaš u mjerenje u elektrotehnici prije svega moraš znati što mjeriš pa zatim odabrati čim ćeš mjeriti i kako ćeš to napraviti.
Kondenzator nije samo element koji ima sposobnost pospremanja statičkog elektriciteta.
Moraš razumijeti što se od tog elementa očekuje pa onda vidjeti dali on ispunjava očekivano-mjerenjem.
Problem je što moraš znati što je očekivano.
Mogu li Continuity testom ili mjerenjem otpora dc-om(tako obično multimetri mjere) uvjeriti se u ispravnost kondenzatora? odgovor je ne, nemožeš.
Na taj načim eventualno možeš vidjeti ako je kondenzator 100% neispravan( probio) što je u praksi vrlo rijetko. Najčešće je pad kapaciteta i povećanje ekvivalentnog serijskog otpora.
Mjerenjem otpora s ac-om je stvar malo drugačija, idealan kondenzator će imati otpor jednak nuli(teoretski). Obično povećanje otpora takvim mjerenjem ukazuje na neispravnost kondenzatora i uglavnom praćen s padom kapaciteta. Prednost je jer se može mjeriti u krugu bez vađenja kondenzatora.
Najbitnije, kondenzator je ispravan ako zadovoljava specifikacije dane od proizvođača(datasheet) unutar dopuštenih odstupanja.
Alvin je offline   Reply With Quote