@Manwex
Čisto sumnjam da će provlačiti bakrene kabele ili da njih popravljaju pa da je zato otvoreno. Bakrene stare kabele popravljaju samo ako puknu, netko ih "slučajno" precvika i slično.
Vjerojatno će uskoro provlačiti optiku, gledaju da li kroz postojeće kanale mogu provlačiti. Tako su i kod mog faksa otvarali šahte i gledali pa za 2-3 mjeseca je bnet/vip provlačio do Osječke/Bille optiku.
Prilično jednostavno, imali su neku čeličnu špagu i na svakoj šahti jedan radnik vuče a ovaj na početku ima kolut odakle kreće optika. Kasnije ponavljaju za svaku šahtu.
I repetitor VIP-a na zgradu su na kraju postavili. Izvođač je bio 3t cable Opatija.
Kod mene nažalost ne postoji kabelska kanalizacija već je bakreni kabel zakopan u zemlju uz ovakve oznake još prije 30-40g.

I kako je na izvodu svega jedna slobodna parica koriste i PCM. Pa imam smetnje ostalih parica/susjeda uz svoju kada su sve pune.
To mi je tako glupo, u zgradi 4 stanara ni nemaju telefon ali nema slobodne parice. (ima ali je "slobodna ali rezervirana")
Kod tebe je također očigledno da imaš susjede čije parice utječu na tvoju vezu.
Tako ti se ruter sinkronizirao u jednom trenutku kada ti je bio max 2.6Mbps za UL i kasnije kada je opterećenje/smetnja pala tada je opet otišlo na 3.4Mbps no i dalje imaš 2.6 kada ti se router prvotno uključio.
Ja imam također oscilaciju od 3.100 Mbps do 2.630 Mbps.