Citiraj:
Autor Cataphract
Iz godina iskustva i cjenika javnobilježničkih usluga. Mislim, ako ti neki mulac može naplatit 200 kn samo zato kaj ti je opalio žig na papir, onda i ti možeš naplatiti barem toliko za svoj konkretan rad i znanje.
|
Pa opali ti zig ako mozes. Oh, da, cekaj, ne mozes. Onda plati.
Citiraj:
Osim toga, 150 kn ti zaračuna tip koji ti dođe počistiti klimu, a treba mu pola sata.
|
Opet isto, ocisti je sam ako znas i mislis da je lako. Tko ne zna i nije mu lako, plati 150 kn.
Citiraj:
Da mi informatičari držimo do sebe i naplaćujemo barem po "koliko dijelovi, pola ruke" bilo bi nam puno bolje, a i više bi nas se cijenilo. Jer ljudi te cijene ponajviše onoliko koliko cijeniš sam sebe.
|
Netko tko se predstavlja kao "informaticar" obicno nema dovoljnog znanja da bude placen uopce.
Sto se tice razno raznih web skalamerija i placanja istih, nazalost, trziste je opcenito razvodnjeno. Istini za volju, dobit ces u jako velikom broju slucajeva bolju (ali ajde, sigurno istu) kvalitetu usluge u Indiji, Bangladesu, Pakistanu i Kini za maksimalno $10 po satu. A i to sam mozda rekao puno za ovakve jednostavnije stvari. 200 kn ces dobiti za sat ozbiljnog programiranja, recimo. Urediti sliku i objaviti je na nekom CMS-u i srediti kakav CSS ne vrijedi 200 kn, cak niti u Hrvatistanu.
Koliko covjek moze izvuci novaca je stvar njegove bolje procjene. Ali da uleti nekome sa 200 kn po satu bez da ima jebacke reference je deal breaker. A ocito nema jebacke reference cim pita ovakve stvari po forumu.
Sto zelim reci - nemoj odmagati covjeku nekakvim utopistickim hirovima jer ga potencijalno mozes navesti na jako lose i krivo razmisljanje. Nitko ne kaze da mora raditi za espresso po satu, ali isto tako, treba biti vrlo realan, pogotovo sada kada ni narucitelji nisu nesto pretjerano izdasni u novcu.