Cimer si kupuje konfu kroz par dana, limit je 7k kuna, najviše će se koristiti za programiranje (web developing), zatim za multimediju i gaming.
Uvjeti su:
i5, R9 280x ili jača grafa, SSD od 120GB i da je sve složeno u eKupi (tamo ima mogućnost dobrog popusta pa druge trgovine baš ne dolaze u obzir).
Također želi što više uštediti na matičnoj jer ne misli ništa na kompu mijenjati u roku od nekih 5 godina (osim eventualno dodati keksu RAMa i možda promijeniti grafičku), kao ni clockati (osim možda grafičku, ali mislim da ona ne ovisi o matičnoj za to - ispravite me ako se varam).
Planira to upariti sa 21:9 Ultrawide monitorom (2560 x 1080 reza), iako ni njega još nije kupio pa postoji mogućnost i za 16:9 FHD monitorom.
Ja sam sastavio ovo:
MBO - ASRock H81M-VG4 R2.0
CPU - Intel Core i5 4460
GPU - Asus R9 290-DC2-4GD5
RAM - Corsair 8GB DDR3 1600 Value Se
SSD - Kingston 120GB, HyperX Fury SATA 3 2.5"
HDD - WD Blue™ WD10EZEX 1TB
PSU - Fortron napajanje Hyper 700W
CASE - Zalman Tech Co.Ltd Zalman mid tower case black
~7000kn
Što se tiče matične, bi li ova bila dovoljna? Bitno je samo da ima solidan on-board sound, mogućnost za dual channel opcijom rada memorije, po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta i, normalno, da sve ovo normalno stane na nju, spoji se na napajanje i radi stabilno.
Je li Hyper od 700W bolji izbor od Raidera od 550W za ovu konfu, a i inače me zanima kolika je razlika u kvaliteti između ova 2 napajanja?
Ne znam koliko će mu R9 290 biti overkill jer znam da ne će puno gejmati, osim možda u početku, pa me zanima je li mu uopće isplativo uzimati 290, ili da ode na nešto tipa 280, samo da mu ne bude za 3 godine da ne može neku igru upaliti jer je ipak 280ka bazirana na malo starijoj tehnologiji od 290ke.
Zdušno čekam komentare i pojašnjenja oko nedoumica!