View Single Post
Staro 15.05.2015., 20:26   #4535
panda505
(╯°□°)╯︵ ┻━┻

panda505's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor burmuz Pregled postova
Sam taj financijski fair play je po meni bezveze. Ako ulažeš svoj privatni novac u svoj klub tko ti to u kapitalizmu može zabraniti ( mislim može ali to poništava svrhu kapitalizma ). Razumijem da ako klub troši više nego što zaradi i ako je dužan pa dobije kaznu, to je ok.
Recimo zašto jedan milijarder ne bi mogao uložiti u Cibaliju 10 milijardi eura i imati vrlo jak klub? Kome je dužan, kome smeta? Državu ne ako plaća poreze. Igračima sigurno ne, navijačima isto ne. Ne vidim koga smetaju klubovi kao City ili Chelsea ili PSG kad nikome nisu dužni i svi dobiju svoj dio kolača.
Možda zato što je lista klubova koji su u vlastnišvu bogatunčića (skoro) propali duža / veća od liste onih uspiješnih.
Je, PSG, City, i Čelzi superduper primjeri, ali s druge strane imaš Parmu, Inter, Milan, Portsmouth, AEK Atena, Rangersi, Leeds, Malaga, Čelzi (2 puta propao skoro), Dortmund skoro propao i dalo bi se još, ima ih pun kufer.

FFP je započeo kao dobar projekt, ali je završio kao apsolutna katastrofa, i to iz više razloga.

2 glavna su:
- najviše ide u korist velikim klubovima - ako trošiš koliko i zaradiš, logično je da velikani koji više zarađuju od malih mogu i trošit više od malih. Tu se potencijal za razvijanje malih klubova drastično smanjio - ne znači da nema mjesta da se manji klubovi razviju - eno gledaj Dortmund - ali ni približno velike šanse razvitka kao kad dođe milijarder i spuca 1 mlrd. € u klub (primjer Čelzija)
- druga, još bitnija stvar su kazne - džabe su ti takve stvari k'o FFP kad one koji krše pravila kažnjavaš sa novčanim kaznama.
Kao da je šefu Tittya ili Abramoviču teško puknut još par sto hiljada ojra za kaznu. Da su kazne zabrane igranja europskih natjecanja, onda bi to možda i igralo neku ulogu.

Ono što FFP u ovom trenutku radi je da sprečava instant uspjeh.
Ako hoćeš biti etablirani top klub, radi dobar posao dug niz godina i bit ćeš.
Nema više prečaca.

I'm only here to see how the story unfolds. Any self-respecting leading man would do the same.

Zadnje izmijenjeno od: panda505. 15.05.2015. u 20:35.
panda505 je offline