View Single Post
Staro 14.05.2015., 23:40   #1657
Dr.Gonzo
Premium
Moj komp

Dr.Gonzo's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Gordon712 Pregled postova
Dr. Gonzo hvala, pročitao sam te članke i riješio problem.... stavio sam 802.11n Only, Bandwith 40 Mhz, Channel 8, External Channel Upper i dobio 94/20 Mbit/s...
dakle može se...

Edit: ipak nisam, nisam primjetio da mi se wi-fi veza prekinula i tih 94/20 je u stvari bilo na žici... lapsus...
Eh prijatelju, ja sumnjam da ces ikad postici punih 100Mbita preko N bezicne mreze, jer se tako nesto tesko postize i na AC mrezama koje su slijedeca generacija. Mozda je nekih 60-70 Mbita realisticno ocekivati, ako imas adekvatnu opremu na obje strane, znaci ne samo sa strane routera nego i klijenta. Naime, iako je 802.11n standard, on je dugo bio "u izradi" pa imas hrpu kompatibilnih "draft N" uredjaja koji podrzavaju neke elemente standarda ali zbog rane implementacije ne podrzavaju max brzine ili dovoljni broj TX/RX kanala i jos niz drugih stvari. Tko zna kakvu N mreznu karticu imas na kompu ili na tom uredjaju kojeg pokusavas spojiti? Problem je naime u tome da kako bi se postigle te brzine o kojima pricamo kod N standarda router i klijenti trebaju slati i primati na vise kanala, a sto moze biti ometeno od strane drugih uredjaja i mreza koje te okruzuju (posebno izrazeno ako si u gusce naseljenom mjestu) i od strane raznih drugih izvora EM interferencija (kao npr. mikrovalne pecnice).

Uglavnom, sve ovo znaci da je bezicnu komunikaciju najbolje zadrzati u domeni prakticnog, odn. ako je bitnija brzina i stabilnost nema boljeg rjesenja od zice, ako je bitnija prakticnost i prenosivost onda je bezicno spajanje pravo rjesenje. S druge strane, bas nikada neces dobiti vecu (pa cak ni istu) brzinu preko wifija nego preko zice. To je jednostavno IT zakonitost koju treba postovati. ISP ti je isporucio 100Mbita preko zice i to je zdravorazumski sve sto su oni duzni uciniti. Ti mozes prenositi 100Mbita i bezicno ali za to je potrebna dosta skuplja oprema od ove koju si dobio besplatno. Ne znam da ijedan ISP dijeli AC routere. Ako ti je to tako presudno onda ces uloziti u tu najnoviju opremu i imati ono sto zelis, kao sto smo to uostalom ucinili i svi mi ostali kojima je do takvih stvari stalo. Eto, ja osobno imam Asusov AC66U router koji iako je AC standard spada u "prvu generaciju" tog standarda i vec sad postoje routeri i terminalna oprema koja omogucava vece brzine bezicnog prijenosa iako AC standard nije nadogradjen. To nije zato sto taj router nije napravljen po "pravom" standardu, nego zato sto u komunikaciji koristi 2-4 kanala, kad standard omogucuje i 16. Zasto? Pa naravno, zato sto je proizvod zbog toga jeftiniji. Ja vec sada mogu kupiti profesionalnu opremu koja omogucuje maksimalne brzine ali za to bi potrosio daleko vise nego sto sam potrosio za ovo, a cemu kad preko zice ionako mogu dobiti daleko vecu brzinu?

Uglavnom trebas malo prilagoditi ocekivanja, prihvatiti nekakva tehnicka ogranicenja i ako ti je to bitno polako ulagati u vlastitu mreznu infrastrukturnu opremu koja ce u svakom slucaju biti daleko, daleko bolja od bilo cega sto ce ti ISP ikada dati.
Dr.Gonzo je offline   Reply With Quote