View Single Post
Staro 13.05.2015., 15:35   #22
Alvin
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 853
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Problem s testiranjem napajanje je u tome što treba imati dosta opreme, konstantnu testnu metodologiju, puno znanja, a jako je mali broj zainteresiranih za čitanje takvih tehničkih reviewa.
Lakše je i praktičnije testirati na način koji ste sada napravili.
Nadovežem se......
Testna metodologija je definirana od strane struke a specifikacije napajanja su dane upravo prema tim definicijama.
Pad napona napajanja uslijed opterećenja očekivano je najveći pri max opterećenju i preko.
Rezultati mjerenja odstupanja izlaznog napona se uzimaju na maksimalnom deklariranom opeterećenju, ostali rezultati nisu relevantni za zaključak.
Isto vrijedi za ripple, izmjenična komponenta u istosmjernom naponu će biti najviše vrijednosti upravo pri maksimalnom opterećenju, taj rezultat je relevantan za zaključak o kvaliteti napajanja. Idealno bi bilo mjerenje u svim uvijetima rada.
Svojevremeno sam skupio potrebnu literaturu(od tektronix,agilent, nešto znanstvenih radova) i sažeo to u članak o testiranju napajanja.
Ono što je bitno, metodologija testiranja je poznata i dostupna. Postoje točno određene procedure za dobivanje relevantnih rezultata.
Problem je kada se radi nedostatka opreme prilagođava testna metodologija dostupnoj opremi umjesto da se opseg testova prilagođava dostupnoj opremi.
Zaključak o kvaliteti napajanja bez točnih rezultata, odstupanjem u metodologiji testiranja su isključivo pretpostavka, a pretpostavka je majka....
Alvin je offline   Reply With Quote