aj nek mi neko onda pojasni u kojem sam ja to dijelu posta minorizirao kvalitet iskupljenja u shawshanku?
izvlacite recenicu iz konteksta na potpuno krivi nacin - moja poanta je bila da je film dobro ispricana i ukupno lipo realizirana prica o obicnim ljudima u malo neobicnijem okruzenju, kojoj je jednako jak adut i cinjenica da je s vremenom isplivao kao favorit u odnosu na (svojedobno vise favorizirane) vrsnjake 'pulp fiction' i 'forest gump', cime se potvrdila izreka o sudu vremena kao najpostenijem mjerilu.
no jednako suptilan, specifican stil ima i shaffnerov 'papillon', a i kasnija 'kolaboracija' darabonta i kinga - 'zelena milja' (iako meni osobno osjetno slabiji film od redemptiona).
ono sta sam ja tia naglasit je impact koji neki film ima na odredeni (pod)zanr - recimo kurosawin 'jojimbo' - bez kojeg mozda ne bi bilo leoneove 'spaghetti' trilogije, 'odiseja u svemiru'/'solaris' - sf poslastice koje su svijetu dale do znanja da nije potrebno xy lasera razlicitih boja/valnih duljina da bi ih prihvatili ko relevantne u zanru i pak gorespomenuti matrix ili terminator (iako je t2 meni osobno drazi) koji su akcijsko-futuristicki setting oplemenili s izvrsnom narativnom komponentom - s jedne strane imamo skoro pa biblijske motive vjesto spojene s bullet time akcijskim sekvencama koje su obiljezile brojne vidove moderne pop kulture, a s druge inteligentno implementirani vremenski paradoks kao temelj za deluxe akcijsku razinu produkcije.
da ne bude zabune, protiv sam kategorizacije po subjektivnoj osnovi, niti nemam acc na imdb da bi glasao za neki film...vise inspiracije pronalazim na userlistama na mubi-u, nego tamo, npr. ali to sam samo ja.