Ne razumijem zasto je bolje koristiti FreeNAS ili NAS4Free od recimo xpenology/synology sustava koji je daleko pouzdaniji i ciji je OS DSM napravio synology koji su ozbiljna firma koja se bavi samo NAS sustavima. Na xpenology stroj ide bez problema zadnji DSM 5.1 update 5 koji i ja trenutno imam na serveru i sve sljaka savrseno a imam dignut i itunes server, music i video server, DLNa, torrent client, iSCSI LUN koji koristim svakodnevno jer su mi igre instalirane na njega, time machine server za OSX, Windows file sharing server. Uz to imaju i mobilne aplikacije za iPhone i Android koje rade savrseno i jednostavno kako preko lokalne mreze tako i preko interneta. Uz to mozete napraviti i svoj cloud, web, ftp server i jos puno puno stvari. Kome nije dovoljan jedan server zbog sigurnosti moze se staviti i drugi koji radi kao mirroring, moze se spojiti i UPS od synologya koji nakon nestanka struje preuzima stvar i kada se isprazni daje synologyu automatski komandu za shutdown prije samog praznjenja baterija. A da ne govorim o tome da danas sutra ako se odlucite kupiti nekakav komercijalni NAS da samo te diskove ubodete u kupljeni synology i sve bi trebalo raditi, bez kopiranja i ostalih zavrzlama.