View Single Post
Staro 10.05.2015., 21:56   #29
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor ali_dzi Pregled postova
Eto vidiš, tebi jest, a meni nije. Upravo o tome i govorim, nije 100% sigurno. Ja sam 2 ili 3 puta imao totalni dizaster usred rebuilda. Još što je najgore, kad imaš tako formatirane podatke (ZFS, UFS i sve ostalo što nije FAT32 ili NTFS), poprilično si uskraćen za neki softver koji kopa po podacima i vraća ih u neko upotrebljivo stanje.

Jako mi se sviđa (doduše još u expermentalnoj fazi koliko vidim) HAST pod NAS4Free-om. To je kao RAID, ali preko mreže - 2 PC-a sa identičnim diskovima, jedan je MASTER, a SLAVE stalno kopira sve sa MASTERA. Sve to, doduše, nije ništa novo, još je prije 20+ godina Novell imao tzv. SFT 1, 2 ili 3 sustav koji su činili iste stvari kao RAID i HAST kombinacije.

Ali, nemojmo zaboraviti - RAID NIJE BACKUP! (a samo BACKUP glavu čuva)
Ima tu par stvari - RAID je jedini način redundancije danas, ako se želi i neka brzina. Problem je što je potrebno paziti na neke stvari (npr., koji diskovi u koji RAID i slično). Staviti velike SATA diskove u RAID 1/5 je recimo recept za katastrofu.

"Kopanje po diskovima" je za bilo koga tko ima ozbiljne podatke gore neprihvatljivo. Tome služi backup (gdje ni sync mirror na dva sustava nije backup, dapače).