Citiraj:
Autor Kerefek76
Npr. na linuxu sistem troši fizičku memoriju a kad zauzeće pređe određeni prag stvar se prebacuje na swap file.
|
Krivo. Ponaša se isto kako si opisao za windowse. Tvrdnja gore je standardna zabluda.
To da se swap ne koristi kao nadomjestak za memoriju, već se tamo izacuju "stare nekorištene" stvari si već sam skužio.
Ja sam dosta puta na win isključivao PF potpuno i nikad nije bilo problema, naravno dok ima raspoložive memorije. Isto tako sam znao i ostaviti nešto sitno PF fiksne veličine i nisam primijetio razliku.
Problem i na Win i na linuxu je što kernel jako voli disk cache. Sličan slučaj kako si opisao me mučio i na linuxu. Mašina s dosta memorije, dižu se i spuštajku virtualke i pokreću dosta teški programi (chrome proždere 3GB ko od šale), uglavnom ponašanje isto tako - zatekneš hrpu toga odswapano, a 40% sistemske memorije alocirano za disk cache

Problem je u tome što kernel pokušava biti "katica za sve" i udovoljiti zahtjevima svih korisnika. Valjda je jasno da je to nemoguće.
Ti si strefio kombinaciju koja
tebi na tom stroju s tvojim programima ne daje dobre rezultate. Jedino što se na linuxu može donekle lakše to ponašanje prilagoditi. Npr. imaš parametre koje možeš podestiti i reći kernelu kolika mu je sklonost da izbacuje u swap pa onda prioritete za cache, da li da drži više data ili inode cache itd. itd. Sigurno imaju i windowsi tako nešto, ali nije eksponirano prema korisniku.
Isključi PF, pazi da imaš nešto slobodne memorije (gdje je granica to ćeš sam skužiti) i uživaj