Citiraj:
Originally posted by hercvu
e, kolega Jango!
vidim da si ti pametan čovjek i kuziš se u tu audofiliju, ja sam ti inace "lud" ovih dana jer neznam šta da uzmem...
od svakog sam po nest cuo pa da te pitam je li to istina:
stereo zvucnike se neisplati spajati na receiver jer on nema dosta snage da ih tjera i nemoze se izvuci maksimum iz zvucnika...jel tak?
zato je bolje uzeti obično pojačalo za stereo zvučnike?
daj, please pomagaj jer sam "puko" ovih dana!
hvala...
|
Načelno, to nije točno.
Recieveri (multikanalni) su rađeni za više zvučnika, pa je i logično da mogu podnijeti i dva. Dva zvučnika su manje opterećenje nego njih pet, zar ne?
No idemo mi zakompolicirati stvari: s jednog određenog stajališta, ima istine u tome što si čuo za dva zvučnika, samo je ta tvrdnja pogrešno i netočno formulirana.
Naime, recieveri su po pitanju snage i kvalitete inferiorni čistokrvnim hifi uređajima (čitaj: stereo pojačalima), ako uzmemo isti cjenovni rang. Tako je npr. stereo pojačalo od 3000 kn daleko kvalitativno superiornije i snažnije od recievera od 3000 kn, iz brojnih razloga. U praksi, moraš uložiti bar 20 000 kn u reciever da bi dobio kvalitetu stereo pojačala od 3000 kn! (pa čak je i to prenategnuto).
Ukoliko pogoniš zahtjevne i kvalitetne HIFI stereo zvučnike na jeftinom reciveru, on će to slabo odrađivati. U tom pogledu se mogu stereo zvučnici promatarati kao prevelik zalogaj, no ponavljam - načelno ne!
Većina takvih recievera ipak se najbolje snalazi sa malim satelitima za kućno kino, a subwoofer se brine sam za sebe (ima svoje pojačalo).
Stereo pojačala su akustički mnogo kvalitetnija i snažnija od recievera. Razloga je mnogo - od čistijeg prolaza signala do specijaliziranih kvalitetnih dijelova koji odrađuju svoju funkciju nesmetano i u njih je uloženo mnogo više truda. U recieverima se nalaze jeftini dijelovi, hrpa procesora i elektronike koja ometa signal itd.
Nema tu pretjerane filozofije: stereo je takav kakav je - od jeftinog do najskupljeg. Logika je slijedeća: ako mislimo sustav povećati sa 2 zvučnika na 5 ili više, jednostavno ćemo morati uložiti toliko više novaca! Nema tu neke magije, da bi pomislili da ćemo sa jednim jeftinim recieverom postići stereo kvalitetu. To je sve reklama i ništa više.