View Single Post
Staro 06.05.2015., 18:36   #6194
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Autor nex Pregled postova
Svakih par tjedana ista rasprava o ambalazi. Pretrazi temu i citaj stare postove od Old Iggya koji je ipak malo dulje u tim vodama i ima konkretnog iskustva.

Nema umanjivanja prava kupca zbog nedostatka ambalaze. Ambalaza je nebitna. Ostecena ili nepostojeca ambalaza nije "umanjivanje vrijednosti robe". Po tome bi svako otvaranje neke robe bilo umanjivanje vrijednosti.

Ambalazu ne trebas uopce imati. Mozes kod preuzimanja robe u ducanu ambalazu potrgati, baciti na pod ducana i trgovac ju je duzan zbrinuti. Baci pogled na ovaj post. Placeno na daljinu, podignuto u ducanu = kupovina na daljinu. Mozes naruciti i platiti robu online, doci u ducan, podrapati ambalazu i jos uvijek u roku vratiti tu robu. Bez ikakvog umanjivanja za cijenu ambalaze.
Da, često bude rasprava o ambalaži ali ne u ovom kontekstu nego u slučajevima reklamacije, a u tom slučaju ambalaža je nepotrebna i nebitna.

Ali ovdje pričamo o raskidu ugovora i povratu proizvoda u roku 14 dana.
I ne trebam čitati stare postove, ja čitam zakon, najnoviji i najsvježiji.
Ambalaža je sastavni dio proizvoda koji vraćaš, ako ju nemaš, umanjio si vrijednost robe.

Ja to tako tumačim, ali bože moj, uvijek se može kontaktirati inspektorat za njihovo mišljenje.

Možemo baciti oko i na uvjete povrata najvećeg webshopa u HR koji uredno umanjuje iznos radi oštećene ambalaže:
http://www.ekupi.hr/Povrati-499952.aspx

Ne vjerujem da bi to radili, a da nemaju uporište u zakonu.

U EU zakonu čak stoji da se s proizvodom ne smije ni koristiti:
Citiraj:
Upozorenje!
Napominjemo da se ne smijete koristiti robom koju ste primili prije no što odlučite odustati od kupnje. Pravo na odustajanje ne postoji zato da biste imali 14 dana besplatne uporabe već kako bi vam se omogućio pregled robe na isti način kao da ste u trgovini.
http://europa.eu/youreurope/citizens...s/index_hr.htm

A mi imamo slučaj da je lik tjedan dana drndao po mišu svaki dan po dva sata, izgubio dio ambalaže i to je sve ok i trebao bi dobiti puni iznos nazad.
Ja bih rekao da neće ići, ali ako si ti u pravu, onda sorry.