View Single Post
Staro 06.05.2015., 13:00   #20
ali_dzi
Registered User

Datum registracije: Nov 2009
Koliko se sjecam, u ZFS nije moguce naknadno dodavati diskove kad se napravi virtual device (VD), prilikom cega se u stvari i odredjuje tip RAID-a koji ce se koristiti (stripe, mirror, itd). Naknadno dodavanje je, koliko se sjecam, nemoguce bez brisanja svega i ponovnog kreiranja. Mislim da isto to nije moguce ni kod Software Raid-a - jednom kad kreiras RAID polje to je to.

Kad malo razmislis, to je i logicno, pogotovo kad koristis stripe oblik, gdje se podaci ravnomjerno rasporedjuju po svim diskovima. Kako bi se, prilikom dodavanja recimo treceg diska, uskladili podaci sa ona prva dva diska, na koje su zapisani pola na jednom, a pola na drugom disku? Neko (sustav?) bi morao sve podatke preslozit tako da se ravnomjerno dijele na 3 diska, a to je, cini mi se, malo prezahtjevno.

BTW, sve te kombinacije RAIDa tipa 1+0, 5, 10 itd, su po mom misljenju obicno sranje, tj. sve je super dok radi, ali kad nastane krah sistema, sva ta RAID teorija je neiskoristiva - barem po mom (skromnom) iskustvu. Jedino sto zaista ima smisla je RAID 0, tj. ubrzavanje zapisivanja podataka, a potpuno odvojenu masinu koristiti za mirror, tj. backup podataka.

BTW, posto imam jedno ZFS polje sa 1 HDD-om od 1TB i drugo od 5 mijesanih (PATA/SATA 250GB) diskova (1.25 TB), kad pokrenem (cca 1 mjesecno) komandu SCRUB za kontrolu diskova, vise od duplo brze se taj scrub napravi na polju od 5 raid-stripe diskova, nego na onom jednom, sto je jasan pokazatelj da RAID 0 zaista ima neko ubrzanje (iako bi po teoriji to trebalo biti skoro 5 puta brze).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.05.2015. u 11:31.
ali_dzi je offline   Reply With Quote