Citiraj:
Autor estugarda
Dobro, toliko znam....
E to fakat nisam znao. Nije mi palo na pamet usporediti brojeve, kad sam na 10/10 foruma vidio suprotne tvrdnje. ALi sad kad gledam ponudu, vidim da termalna provodljivost termalnih padova varira od 2 do 11.5.
Dakle isplatilo bi se puknut takve padove od 11.5 na sve, pa i na CPU!?
Po toj računici je to bolje nego pasta+alu pad+pasta za pch i mem chipove.
|
NE. Nikako termalni pad na cpu. Termalna pasta ima provodljivost od 8,5 ali bakar (onako iz glave ima 400). Termalna pasta služi samo tome da gdje postoje neravnine istisne zrak koji ima daleko manju termalnu provodljivost nego pasta. Tamo gdje neravnine ne postoje na tom mjestu cpu se hladi direktno u dodiru s bakrom. Dakle u praksi većina hlađenja ide direknim kontaktom između cpu-a i bakrenog hladnjaka a gdje to nije moguće zbog neravnina pasta mijenja zrak koji bio bio na mjestu tih neravnina između podloga a koji je u stvari odličan toplinski izolator u tom slučaju(upravo kao recimo stiropor). Ono što ljudi ne shvaćaju i iz toga izlaze pogreške u zaključivanju je to da se pasta ne zadržava na cijeloj površini nego samo tamo gdje postoje neravnine između dodirnih površina.
Termalni padovi su sasvim nešto drugo, oni su tu za veće razmake gdje se u pravilu površine čipa i hladnjaka ne dodiruju nego postoji određenio razmak.
Kako pasta tako i padovi imaju daleko manju toplinsku provodljivost nego bakar, ali savršenu bakrenu površinu je teško dobiti pa se koristi pasta. Na čipovima koji imaju nizak tdp proizvođač će staviti termalni pad jer mu je proizvodnja daleko jednostavnija i to je dovoljno. Sve ima svoje, pasta je jedno termalni pad je nešto drugo.
Pa s obzirom da bakar ima vodljivot i x veću od pada i nije baš dobra ideja staviti pad umjesto paste.
Citiraj:
Ne kužim. Misliš samo za probu? Pa ako sve sjeda dobro, da onda stavim pastu? To ide za CPU i GPU, ali zbog povećeg razmaka neće funkcionirati za PCH i GPU mem, kao što si i sam napisao. Dakle moram ili termalni pad ili pasta+alu+pasta.
|
Da samo za probu, otisak će ti ostati samo ako si pogodio debljinu padova.
Citiraj:
Pa isti hladnjak ih hladi. Isti heatpipeovi. Ako se PCH ili mem na GPU jače griju zbog loših žvaka, onda je logično da se i CPU i GPU manje učinkovito hlade kad dijele isti hladnjak, ne?
|
Hladnjak da, ali bitne su toplovodne cijevi. Kako si siguran da su te toplovodne cijevi u biti jedna neprekinuta cijev. Jer ja nisam. Ispravnost se može jednostavno probati. Naglo griješ kraj cijevi, temp mora biti jednaka na početku i kraju cijevi.
Citiraj:
Dobro. To ću probati naravno kad rastavim. Ali malo je zajev eksperimentirati sa hlađenjem na lapu kad mi treba barem 2-3h da raskopam i sastavim. I stvar je riskantna...
|
Slažem se, al nemože novce i ovce.