View Single Post
Staro 03.05.2015., 20:52   #32
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Kak sad to? Pa svi kažu da termalna pasta x-puta bolje provodi toplinu od bilo kakvog termalnog pada. Ne tvrdi se to samo tu nego i po netu ekipa isto tvrdi. Ima i meni smisla.

Teremalna pasta je u stvari dosta loš provodnik temeperature u odnosu na bakar ali znatno bolji nego zrak. Termalna pasta služi tome da istisne zrak gdje postoje neravnine.
Forumska naklapanja i logika pojedinaca ne dokazuju točnost određenih tvrdnji. Za to imaš datasheet, specifikacije proizvoda inače lako dostupne.
Pasta i termalna spužvica nisu isti proizvodi i ne mijenjaju jedan drugog, pasta služi za jedno spužvica/žaka za drugo.
Gdje postoje veći razmaci između čipa i hladnjaka pasta nije proizvod koji će adekvatno zamjeniti spužvicu.
Drugim riječima, možda ćeš nedje vidjeti kako ekipa tvrdi da je auto bolji od traktora, da, možda je ako ideš iz ZG u RI autoputom, a i meni ima smisla.
Ali ako uzmeš kojim slučajem datashet od te tvoje paste i kvalitetnog pada vidjeti ćeš da nerijetko padovi imaju i bolju termalnu provodljivost od mx4 koja je deklarirana na 8,5W/mK dok za neke termalne padove ide i preko 11W/mk. Matematiku odradi sam.
Ipak pata niti padovi nisu niti približno temp. vodljivi kao bakar.

Citiraj:
Nije li ovo riskantno da se neravnomjerno savije pa da baš zbog toga ne nasjeda dobro?
Nije. Savij ravnomjerno i dovoljno. cca da ti budu odignute za dužinu vide.

Citiraj:
Sad sam već uzeo ove bakrene limiće u svim debljinama, pa ću valjda nekako pogoditi. Uostalom i termalni padovi dolaze u različitim debljinama pa ni to nije 100%.
Najednostavnije ti je kupiti nekakavu jeftinu silikonsku pastu, što rijeđu da ju možeš što tanje razmazati. Moniraš hladnjak, skineš ga i pogledaš ostisak te paste. Morao bi biti ravnomjeran na svim dodirnim površinama.
[QUOTE]
Citiraj:
No dobro, ako nije problem u žvakama, koji bi onda bio problem iznenadnih dizanja temperature nakon 9 mj. intenzivnog korištenja?
Kakve veze tvoje žvake na vram čipovima imaju veze s viskom temperaturom CPU-a? Nikakve.
Da znam..... vjerovatno bi sada i ja trebao povući raspravu o razmazivanju paste na razini znanstvene diskusije ali jbg, nisam sklon takvim glupostima.
Kapić paste koje će se istisnuti i ravnomjerno rasporediti pritiskom hladnjaka prilikom prvog zagrijavanja nije nešto čemu bi pridodavao toliko pozornosti, podrazumijeva se da neće biti dlaka, kamenja, masti i sl. Također, sve piše u datashetu.
Razlog tvom problemu može biti upravo ono što sam naveo, može biti toplovodna cijev problem ako su cijevi odvojene a činjenica je da mi tu samo nagađamo.
Alvin je offline   Reply With Quote