Citiraj:
Originally posted by pinsla
mala ispravka
VA paneli nisu najnapredniji
nadalje nemaju fantastičan vidljivi kut dapače lošiji je od S-IPS panela a kaj se tiče vjernosti boja rekao bih da je S-IPS najbolji po tom pitanju ipak NEC Spectraview ima S-IPS matricu
kontrast je ipak neka druga priča ali kad malo radiš sa hrpom LCD-ova shvatiš da većina postiže bolji kontrast na račun presvijetle slike
da se vratim temi
sky definitvno najbolji izbor je za tu lovu je xerox
jedino se trebaš na viknut na to staklo ispred jer zna dosta reflektirat
|
Pa, nekako mi se čini da S-IPS matrice ne napreduju, dok su VA itekako napredovale u zadnje vrijeme. Vidljivi kut od 178 stupnjeva i vrlo duboka crna boja uz kontrast od 1000:1 su odlike Samsunga kojeg sam kupio (173p plus ima kontrast 1500:1). Uspoređivao sam ga sa LG-ovim S-IPS panelom (mislim da je bio 1730B, ako se ne varam) i razlika u vjernosti boja i kvaliteti slike bila je ogromna. E, sad, problem je što je LG malo stariji model, ali nisam nigdje vidio neki noviji S-IPS monitor kulturne cijene.
Plus, tu je i tzv. "crystaling effect" kojem su podložne S-IPS matrice.
Samo mali disclaimer: nisam uopće proučavao, niti pratio profesionalne i poluprofesionalne LCD-ove, jer mi nisu bili dostupni. Pokušavao sam prikupiti što više informacija o LCD-ima koje sam si mogao priuštiti, odatle moji zakključci glede matrica - možda S-IPS matrice vladaju u gornjem segmentu, ne bih znao.