View Single Post
Staro 02.05.2015., 10:17   #1
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Napajanje zuji pod loadom

Krajem tjedna sklopio novi komp i jedina stara komponenta u njemu je napajanje.
Radi se o Corsair HX620 modularnom napajanju.
Napajanje je kupljeno jako davno, vise se ne sjecam koliko je proslo. Uglavnom, kupljeno je u ADM-u dok su jos bili na Ferenscici i mislim da je to bilo taman kada su ta napajanja dosla kod nas i bila jako "hot stuff".

Napajanje nije bilo paljeno zadnje dvije godine jer je maticna na starom desktopu kihnula, a kako sam primarno koristio laptop nisam se bas zamarao oko popravljanja desktopa sve do ovog tjedna kada sam uzeo nove komponente.

Uglavnom, napajanje ne zuji (barem ne primjetim) prilikom normalnog rada. No kada upalim World of Tanks i igra udje u garazu napajanje podje zujiti. Zujanje prestane na trenutak kada se mapa ucitava i cim se ucita zujanje ponovo podje.
Ako igru ugasim sa Alt+F4 zujanje momentalno prestane. Po tome bi nekako zakljucio da zujanje pocne cim graficka dodje pod malo ozbiljnije opterecenje i to izazove zujanje u napajanju.
Malo mi je to cudno jer graficka je GTX960 koja je poprilicno stedljiva (za standarde grafickih), pa nije bas da povuce ne znam koliko struje. Ostatak je i5-4460, jedan SSD, optika isl. dakle komp nije neki potrosac struje.
A i to napajanje bi trebalo biti dovoljno jako da nahrani i puno gladnije komponente. Nekada davno je sopalo Q9550 naclockan, GTX470 koji je trosio struju nemilosrdno, 4 HDD-a i sl bez problema, pa bi trenutna konfa za njega trebala biti macji kasalj.

Sta bi moglo izazivati zujanje pod 3d loadom?
Da li je mozda napajanje zbog starosti i dugog razdoblja nepaljenja mozda spremno za vjecni pocinak?
Moze li se to nekako popraviti?

Hvala na savjetima.