Tema: Iskon
View Single Post
Staro 30.04.2015., 20:56   #2515
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Evo nastavka moje priče - u utorak je bio Iskonov tehničar koji je snimio stanje, izmjerio slične brzine na utičnici i u kutiji na tavanu (oko 20) i za svaki slučaj izbacio utičnicu, spojio kabel direktno na vodove. Konstatirao da ne može ništa više i preporučio da daju nalog T-comu za intervenciju.

T-comovac došao danas na "B" intervenciju, prije toga je instrumentom mjerio u onom famoznom ormariću i došao mi s informacijom da se linija sinkronizira na 16 mbita što, naravno, nije točno Ispalo je da je njegov instrument po defaultu mjerio ADSL2 jer je dostupan u liniji (kaže, na T-comovim VDSL linijama nije moguća ADSL2 sinkronizacija, pa me zato krivo uvjeravao da mi VDSL uopće nije pušten). Kad sam mu pokazao XDSL statistiku, onda je išao provjeravati.

Prvo mi je promijenio zračnu paricu od ormarića do kuće, to je nekih 200m, ali s time nismo dobili baš ništa, što znači da su sve parice jednako dobre ili jednako loše, kako se uzme (mreža je povučena 1993, ako se dobro sjećam).

Onda sam valjda bio dovoljno dosadan da je pristao pokušati i s drugom podzemnom paricom do ormarića. Tu je bilo određenog napretka, konkretno dobio sam još dva megabita na sve, iako je upload ostao isti. Što se uploada tiče, on na tom ormariću uredno dobije 4 mbita uploada, dok ja 200 metara dalje dobijem točno pola. Ukupna duljina parice je 900 metara, 700 podzemne do ormarića i 200 zračne.

Brzina s drugom paricom:

Statsi:

E sad, oba tehničara su mi napomenuli kako je postojeća instalacija nezgodna jer majstor električar one davne 1993 uredno povukao električni kabel velikog prosjeka koji, naravno, nije upleten. Za telefon to nije smetalo, niti za ADSL2 linkan na 14mbita, a obojica su i gore na kutiji i dolje na utičnici mjerili gotovo identične brzine. Ne budi mi lijeno, povukao sam umjesto tog kabela UTP i dobio još skoro megabit i pol viši download, a upload je skočio s 2 na 2.5.

Trenutno je stanje, dakle:

A statsi:

Ova bi brzina bila dovoljna za DUO paket "do 30", ali kako imam Trio, s upaljenim IPTV risiverom brzina je taman nedovoljna za paket odnosno idealna za 20 mbita:

Sad čekam vidjeti hoće li mi ponuditi taj niži paket, a trebali bi, po svemu sudeći. S ovim brzinama sam, kako stvarno ne može bolje, zadovoljan.
franzD je offline   Reply With Quote