19.09.2005., 00:22
|
|
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Originally posted by sick_boy
Ako je samo brzina bitna, čujem dobre kritike za Sasmung 930BF (19", 4ms). Ako je i kvaliteta slike u pitanju: Samsung 173p plus (17", 8ms).
Naime, teško je naći dobar svestrani LCD, velike dijagonale i povoljne cijene. Igrači koje zanima samo brzina okreću se LCD monitorima sa TN panelima. No, 6-bitni TN paneli (primjer je upravo dotični 930BF, kao i taj Xerox koji spominje Pantera-N) mogu fizički prikazati samo 262k boja, dok ostale boje dobijaju ditheringom. Također, vidljivi kut im je dosta loš. Sve te mane dođu do izražaja kad se direktno usporedi TN panel sa nekim S-IPS ili VA panelima koji su 8-bitni, mogu prikazati 16,7 mil. boja i imaju puno veći vidljivi kut. S-IPS je k tomu i solidno brz, ali ima dosta loš kontrast. VA paneli su najnapredniji, imaju fantastičan vidljivi kut, najvjerniji prikaz boja, ali su bili katastrofalno spori. Razvojem overdrive tehnologije, oni sada predstavljaju daleko najsvestranije monitore, ali imaju veću cijenu. Primjer je spomenuti 173p plus od Samsunga - 17", ali košta preko 3000kn.
Što se brzine tiče, najbolje je da isprobaš monitor prije kupnje - nekim ljudima su i najbrži LCD-i spori, dok su neki mnogo tolerantniji po tom pitanju i zadovoljava ih i 25ms odziv.
Ja bih ti toplo preporučio Sasmung 193p plus, kojeg i sam imam, ali dođe preko 4000kn. No, dugo sam pratio tržište LCD monitora i pročitao dosta recenzija i tekstova, te vidio pregršt LCD-ova na djelu dok se nisam odlučio za ovaj. I, prezadovoljan sam.
|
mala ispravka
VA paneli nisu najnapredniji
nadalje nemaju fantastičan vidljivi kut dapače lošiji je od S-IPS panela a kaj se tiče vjernosti boja rekao bih da je S-IPS najbolji po tom pitanju ipak NEC Spectraview ima S-IPS matricu
kontrast je ipak neka druga priča ali kad malo radiš sa hrpom LCD-ova shvatiš da većina postiže bolji kontrast na račun presvijetle slike
da se vratim temi
sky definitvno najbolji izbor je za tu lovu je xerox
jedino se trebaš na viknut na to staklo ispred jer zna dosta reflektirat
|
|
|