Citiraj:
Autor johnsmith
Nisam zadovoljan brzinom uploada, HT i Iskon tehničari su digli ruke i rekli da je to to. Udaljen sam 1.1km od centrale a parica je katastrofa kao sto se vidi iz prilozenog.
|
Nije katastrofa nego tužni prosjek. Ja sam i doma i na poslu udaljen 500m od centrale, a atenuacije su 17db~1.2km (16/1mbit adsl) i 22db~1.5km (21/1mbit vdsl ali 6 margina pa stalno puca).
Citiraj:
Koje su mi opcije za poboljsanje? HT tehnicar reko da od tri slobodne parice sve su u vise manje istom stanju. Iskon SZK reko da je to to i da ak ce otvarati naloge za testiranje (ili stovec) da ce ih HT odbijati.
|
Dobro su ti rekli. HT je zakonski dužan isporučiti 5mbita, nemaju razloga slat ljude na teren ako sve dobro (iako za tvoje pojmove sporo) radi.
Citiraj:
Da li se mogu zaliti HT-u direktno jer ne odrzava infrastrukturu?
Da li da trazim uvodjenje nove linije?
Ak treba pol kvarta dici na noge i prijaviti kvarove/smetnje, mogu i to 
Ideje i prijedlozi?
|
Ako imaš tri slobodne parice u kabelu zaboravi na razvlačenje novog kabla sve dok susedi ne pokupuju te 3. Ja imam slučaj gdje nema slobodnih parica u kabelu i tehničar je bio spreman zvat kolegu da povuče novi kabel od susjedovog ormarića par kuća dalje. Pitam ga kolko ću dobit u odnosu na ovu sad paricu i kaže možda pol megabita, tako da se nisam ni trudio.
Problem je u tome što je većina postojeće infrastrukture u pre(jadnom) stanju. Svi kvartovi koji nisu izrađeni u zadnjih par godina diljem lijepog našeg hrvatistana opće nemaju xdsl zračne/podzemne kablove nego obične telefonske kablove i bakar star 20-30 godina koji jednostavno nije namjenjen višim frekvencijama koje se koriste kod vdsla. Zato su brzine veće od 20/2 u praksi nemoguće iako smo "blizu centrale".
Za usporedbu: Imaš 10Gb/s switch i najnoviji Intelov 10Gb/s nic. Poveži ih cat3 kablom starim 20 god. Izvući ćes 10mbita a ne 10gbita iako imaš 10 metara udaljenosti za pokriti jer kabel podržava 16MHz a ne 500MHz koje zahtjeva 10Gb/s networking. Ista priča s prehistorijskim bakrom koji ide od tebe do centrale. Jednostavno nije predviđen za vdsl frekve.
Neću niti govoriti o nedostatku planske gradnje i logističkog ramišljanja tako da veliki broj tih ionako loših kablova još dodatno idu 500m-1km preko pol naselja i 10 ormarića u susjednim dvorištima prije nego dodju do tebe (i mene i pol rvacke jelte).
Budi sretan da imaš to što imaš i nadaj se da nas država neće OPET sjebat kod postojeće optičke infrastrukture kao što su nas ujebali kad su prodali HT i poklonili naše privatno vlasništvo (čitaj postojeću infrastrukturu) DT-u.
Vidjet ćemo kako će se razvijati priča s HEP, HŽ, DTom i optikom jer afaik u bakar (i time kvalitetniji vdsl) se
neće ulagati.