View Single Post
Staro 21.04.2015., 22:36   #1145
Jasperx
Registered User

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Nisam zadovoljan brzinom uploada, HT i Iskon tehničari su digli ruke i rekli da je to to. Udaljen sam 1.1km od centrale a parica je katastrofa kao sto se vidi iz prilozenog.
Nije katastrofa nego tužni prosjek. Ja sam i doma i na poslu udaljen 500m od centrale, a atenuacije su 17db~1.2km (16/1mbit adsl) i 22db~1.5km (21/1mbit vdsl ali 6 margina pa stalno puca).

Citiraj:
Koje su mi opcije za poboljsanje? HT tehnicar reko da od tri slobodne parice sve su u vise manje istom stanju. Iskon SZK reko da je to to i da ak ce otvarati naloge za testiranje (ili stovec) da ce ih HT odbijati.
Dobro su ti rekli. HT je zakonski dužan isporučiti 5mbita, nemaju razloga slat ljude na teren ako sve dobro (iako za tvoje pojmove sporo) radi.

Citiraj:
Da li se mogu zaliti HT-u direktno jer ne odrzava infrastrukturu?
Da li da trazim uvodjenje nove linije?
Ak treba pol kvarta dici na noge i prijaviti kvarove/smetnje, mogu i to
Ideje i prijedlozi?
Ako imaš tri slobodne parice u kabelu zaboravi na razvlačenje novog kabla sve dok susedi ne pokupuju te 3. Ja imam slučaj gdje nema slobodnih parica u kabelu i tehničar je bio spreman zvat kolegu da povuče novi kabel od susjedovog ormarića par kuća dalje. Pitam ga kolko ću dobit u odnosu na ovu sad paricu i kaže možda pol megabita, tako da se nisam ni trudio.

Problem je u tome što je većina postojeće infrastrukture u pre(jadnom) stanju. Svi kvartovi koji nisu izrađeni u zadnjih par godina diljem lijepog našeg hrvatistana opće nemaju xdsl zračne/podzemne kablove nego obične telefonske kablove i bakar star 20-30 godina koji jednostavno nije namjenjen višim frekvencijama koje se koriste kod vdsla. Zato su brzine veće od 20/2 u praksi nemoguće iako smo "blizu centrale".

Za usporedbu: Imaš 10Gb/s switch i najnoviji Intelov 10Gb/s nic. Poveži ih cat3 kablom starim 20 god. Izvući ćes 10mbita a ne 10gbita iako imaš 10 metara udaljenosti za pokriti jer kabel podržava 16MHz a ne 500MHz koje zahtjeva 10Gb/s networking. Ista priča s prehistorijskim bakrom koji ide od tebe do centrale. Jednostavno nije predviđen za vdsl frekve.

Neću niti govoriti o nedostatku planske gradnje i logističkog ramišljanja tako da veliki broj tih ionako loših kablova još dodatno idu 500m-1km preko pol naselja i 10 ormarića u susjednim dvorištima prije nego dodju do tebe (i mene i pol rvacke jelte).

Budi sretan da imaš to što imaš i nadaj se da nas država neće OPET sjebat kod postojeće optičke infrastrukture kao što su nas ujebali kad su prodali HT i poklonili naše privatno vlasništvo (čitaj postojeću infrastrukturu) DT-u.

Vidjet ćemo kako će se razvijati priča s HEP, HŽ, DTom i optikom jer afaik u bakar (i time kvalitetniji vdsl) se neće ulagati.

Zadnje izmijenjeno od: Jasperx. 21.04.2015. u 22:57.
Jasperx je offline   Reply With Quote