View Single Post
Staro 20.04.2015., 13:28   #1
onurb
Registered User

Datum registracije: Mar 2015
"Računanje" bottleneck-a

Pozdrav svima,
zanima me kako "izračunati" hoće li biti bottleneck-a u konfiguraciji.
Dakle recimo da se barata vrijednostima takta CPU-a, takta RAM-a i vrstom ddr-a, takta grafičke te brzinom njene memorije te taktom FSB-a.

s teorijske strane recimo da svaka procesorova naredba traje samo 1 takt (i čitanje i pisanje), što naravno nije istina ali da olakšamo "računanje" zbog različitih arhitektura i ostalog

kako vidjeti hoće li neka komponenta biti "prejaka" za neku drugu, odnosno da se ne može iskoristit njen puni potencijal (presporo čitanje, presporo slanje zahtjeva na grafičku itd.)

primjer:

FSB 800 MHz, ddr2 memorija na 400MHz (unutarnji je onda 800) i više od toga se neda iskoristit pa bi FSB bio bottleneck za bilo koju bržu memoriju

isti fsb i neka bijesna grafička - kako vidjet je li FSB prespor?
Ali opet se (ili ne?) ta sabirnica koristi za prethodno navedeno "razgovaranje" s RAM-om, pa onda još s hdd-om po potrebi

uglavnom koja je cijela logika iza toga, kako složiti optimalnu konfiguraciju, odnosno kako ne kupiti "prejaku" komponentu za trenutnu konfiguraciju?

originalni problem koj me naveo na pitanje: imam dva kompa, jedan ima CPU na 3.2 GHz na dvije jezgre i FSB 800, a drugi 2,5GHz 4 jezgre i FSB 1333 pa me zanima kako vidjet koji brže radi kod developinga tipa kompajliranja i ostalog, a koji je bolji za "gejming"
naravno odgovore tipa X. je bolji ne priznam, već me zanima cijela logika

Zadnje izmijenjeno od: onurb. 20.04.2015. u 13:37.
onurb je offline   Reply With Quote