View Single Post
Staro 18.04.2015., 22:33   #230
-=FLeGMa=-
Registered User
Moj komp

-=FLeGMa=-'s Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Dobro ti je natuknuo Nikky ... od opcija za slaganje brzog RAID polja integrirani kontroleri su jedna od najlošijih opcija, pogotovo ako pričamo o RAID 1 ili 5.
Nadalje, među integriranim kontrolerima, AMD ima najlošije izveden diskovni kontroler ... jedino sporije od toga je jeftini PCIe RAID kontrolere ... kojeg si također spomenuo/nabavio.

Ukratko, kombinacija diskovnog cache-a i korištenje RAM-a od strane OS-a ... koji ustvari javlja da je prijenos gotov, a u stvari disk i dalje zapisuje. To što ti možeš pokrenuti taj fajl je vrlo vjerojatno činjenica da je taj fajl već u RAM-u pa OS nije "lud" da ga opet traži po disku na koji si ga kopirao kada ga već ima učitanog u RAM-u. Ovo su osnove rada OS-a i komunikacije između CPU-a, RAM-a i HDD-a.

To je vjerojatno najbolje pitati korejskog proizvođača odnosno njihovu tehničku službu.

Najbolja opcija za slaganje poštenog RAID polja sa brojnim mogućnostima je nabavka kvalitetnog RAID kontrolera ... no opet, takvo nešto košta ... od cca 100€ pa sve do 1000+€, a to pak prema tvojem prošlom odgovoru ne dolazi u obzir jer očito košta kao novi Intel CPU + MBO za njega.

Status quo, reklo bi se.
Ok, taj dio s "integriranim" RAID kontrollerima mi je jasan od kad sam krenuo u ovakav postupak. Također performanse RAID 1 mi nisu bitne s obzirom da su to diskovi za "podatke" koji stoje uglavnom i ne diraju se... Povremeno sam siknem nekaj za backup na te diskove... Pa mi taj Low entry kontroler od Silicona nije toliko bitan.

Ono što me muči najviše je to što mi u RAID modu Samsung SSD nije prepoznat, a druga opcija da stavim IDE performanse mu JAKO padnu...
Izvrtim sad sve testove pa možemo usporedit...

Kingston je ok - podjednak i U AHCIu i u RAID-u... Samsung nije...

RAID 0 koji je također na integriranom je i više nego zadovoljavajućih performansi za moje potrebe.

Da možda bi bilo smisleno da pošaljem neki mail u Samsung da vidim što će oni reć... Google mi baš nije pomogao...

A neki Registry hack jel ima smisla? Tipa da stavim u RAID mode kontroler, pa nekak sforsam neke druge drivere vezane za AHCI? S obzirom da je ionako standalone disk ne bi ga trebalo smetat... Samo ne znam kako to izvest...

Uglavnom Tnx na odgovorima

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ovo da Samsunga ne prepoznaje osim kad je kanal u IDE mode > očito neka nekompatibilnost između njega i chipseta / chipset drajvera.
Koliko sam na brzinu pogledao na support stranicama ne nude novi fw za njega.
Inače kad radi sa kontrolerom u IDE modu ne smije imati puno lošije karakteristike, recimo cca 10%, sve preko toga > nešto ne štima.
Možda je najpametnije / najlakše da tog Samsunga prebaciš u neku drugu makinju a nabaviš nešto drugo umjesto njega, svakako sa drugačijim chipsetom.
Da moguće da je to izgleda... A u IDE modeu je usitinu očit pad u performansama i to isključivo samo samsung...

A gle da imam više makina, i love nebi pisao ovdje već bi si kupil neki server i riješio se tih muka

EDIT: Evo testovi u prilogu... Kingston nema neke razlike, A za samsung se vidi razlika između AHCI / IDE.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	D - SSD Kingston 120GB ( RAID MODE ).PNG‎
Views:	479
Size:	28.8 kB
ID:	14832   Click image for larger version

Name:	Kingston AHCI.png‎
Views:	506
Size:	27.5 kB
ID:	14833   Click image for larger version

Name:	E - SSD Samsung EVO Basic 240GB ( IDE MODE ).PNG‎
Views:	476
Size:	29.1 kB
ID:	14834   Click image for larger version

Name:	Samsung AHCI.png‎
Views:	479
Size:	27.8 kB
ID:	14835  

Zadnje izmijenjeno od: -=FLeGMa=-. 18.04.2015. u 23:23.
-=FLeGMa=- je offline   Reply With Quote