Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 18.04.2015., 17:36   #32578
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003

Drug Syssa poznati fanatik zapečenog graha zamolio me da s vama podjelim recept.

ZAPEČENI GRAH
Vrijeme pripreme oko 5 sati.

Sastojci:
1 kg graha (da ne kompliciram uzeo sam u konzervi 800gr bjeli + 200 gr crveni)
30 dkg špeka ili hamburgera
2 kobasice
40 dkg juneće koljenice
80 dkg luka
pola glavice češnjaka
jedna mrkva srednje veličine
jedan paradajz veći
jedna paprika (ja sam stavio umjesto paprike 2 dcl domaćeg pinđura)
2-5 slatkih feferona (za dekoraciju)
paradajz koncentrat tuba
svinjska mast
peršin, lovor, sol, vegeta, papar, crvena paprika, gustin za kuhanje, prezle (krušne mrvice)

Postupak:
U veću tavu ili lonac di će te kuhat staviti žlićicu mast. Narezati špek na veće kockice i propržiti ga da, pred kraj ubaciti i kobasice narezana na kolutiće da se poprže. Kod prženja će špek i kobase pustiti masnoću. Izvaditi sa strane jer će mo to ubaciti kasnije.
Sad dodati masnoće ako je potrebno i ubaciti luka narezan na veće komade ili trake. Peći luk na laganoj vatri dok se ne počne karamelizirat. To će potrajati zbog količine luka. Kad se karamelizira još malo dinstati podlijevajući vodom.
Kad stavljate luk staviti i papriku pa peći zajedno sa lukom. Ja nisam jer sam na kraju kuhanja i prije stavljanja u pećnicu stavio 2 dcl domaćeg pinđura. (Hvala Buljo kaj si me podsjetio).
Juneću potkoljenicu očistiti od mrene i narezati mišiće na medaljončiće. Malo napacati sa žličicom vegete i malo ulja.
Ubaciti na jako zagrijanu gril tavu ili običnu tavu. Jako zagrijano znači kad se iz tavice počne dimiti. Popeći sa svih strana da se zažari i onda ubaciti u luk koji se dinsta. Vodom poprati tavu i sve ono slano ubaciti u grah. Ubaciti par listova lovora.
Nastaviti dinstati da meso malo omekša.
Sad ubacujemo mrkvu, češnjak na deblje listiće.
Još dinstati.
Kad je gotovo ubacujemo špek, kobase, paradajz oguljen i narezan na kockice, feferone narezane na kolutiće i na kraju grah. Grah je u konzervi kuhan pa da se ne drobi kod miješanja zato ga stavljam zadnjega.
Dodati začine i to je to. Sa vodom od graha dobro je podljevati dok se dinsta da nebude pretekuće kad se zgotovi.
Možda ako je potrebno dodati u deci vode žlicu gustina za kuhanje da se kasnije kod pečenja bolje zgusne.
Staviti u vatrostalnu ili protvan. Najbolja debljina je oko dva do tri prsta. Deblje nikako.
Posipati krušnim mrvicama da upije višak tekućine i masnoće koja će isplivati i da napravi koricu kod pečenja. Peči lagano na 160 do 180 da se fino reducira i zgusne, a kasnije zapeći da se napravi reš pečena korica.

Prilog kukuruzni kruh i pivo ili gemišt.

Dobar tek.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung

Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. 18.04.2015. u 22:45.
Amdejac je offline   Reply With Quote