18.04.2015., 03:17
|
|
Registered User
Datum registracije: Apr 2015
|
Slaganje RAID-a ASUS M5A97 R2.0
Bok,
Imam nekoliko nedoumica i slično...
Dakle slažem doma lab, te sam naišao na neke probleme prilikom slaganja raida na računalu...
Ovo je konfa za storage:
Asus - M5A97 R2.0 sa SB850 AMD RAID chipsetom ako se ne varam.
4x HDD SB ST1000DM003
2x SSD Kingston 120GB
1x SSD Samsung EVO Basic 240GB
U samom početku imao sam problema dok god sam stavljao samsung SSD u slotove od 1-4 jer su bili namjenjeni za raid ( bez obzira sto su radili kao single disk, SSD od samsunga nije bio prepoznat u WIN 8.1. ) Dok recimo za razliku Kingston je - bez obzira u kojem slotu bili - driver koji su namjenjeni odnosno su kombinacija AHCI / RAID su radili sa kingstonom.
Kada sam uspio natjerat Samsung da radi jedini način za to je bio ili da odustanem od RAID polja ili da ga stavim da radi na slotu 4-5 kao IDE što mu je ubilo "SSD" u njemu.
Trenutno sam ostavio kako je, jer bolje ne mogu složit ( SSDi moraju biti samostalni, a treba mi jedan RAID 1 za backup ( od dva diska odvojen ) te jedan RAID 0 od dva diska koji ce isto bit za virtualizaciju kao i SSD-i.
Slot 1 & 2 = 2x HDD SB ST1000DM03 RAID 0 polje
Slot 3 = SSD Kingston 120GB Single disk
Slot 4 = SSD Kingston 120GB Single disk
Slot 5 = SSD Samsung Basic EVO 240GB Single disk
Slot 6 = DVDROM 
Silicon image RAID PCI kontroler:
Slot 1 & 2 = 2x HDD SB ST1000DM03 RAID 1 polje
Ono što me muči su performanse koje su u krajnju ruku čudne...
Pa evo nekoliko slika u prilogu...
Obratite posebnu pozornost ( kako je moguce uopce??? ) Tamo gdje je file transfer speed 1GB / second... A pogledajte testove...
Zapravo sto god da kopiram na koji god disk... Prvih 4-5 sekundi brzina je od 800MB/s do 1GB/s i onda padne na nekih 50MB/s....
Ako je file tipa 3-4GB to je gotovo za par sekundi - i file je stvarno dobar, radi i skopiran je kako spada...
Ostalo su testovi Diskova pojedinacno sto je zapravo najlosja stvar...
Da li postoji nacin da se to nekako bolje napravi ili nesto???
Ako netko ima ideju pucajte!
Hvala!
|
|
|