Radi uskladjivanja terminologije moram napomenuti sljedece: NAS4Free je nekad (do verzije 0.8xx) bio FreeNas (temeljen na FreeBSD-u). Nakon toga, FreeNas preuzima druga firma i prebacuje ga na Linux, a NAS4Free nastavlja dalje s razvojem nekadasnjeg FreeNAS-a. Ja ga koristim vec 6-7 godina (NAS4Free) i iako nisam neki poznavatelj Linux/FreeBSD okoline, uspjesno se "borim" s njim.
Trenutno, cijela konfiguracija na masini klase "govno" (P4@3GHz, 6GB RAM) se podize sa SD kartice (256MB, poluispravna!), ima 5 x 250GB (starih, mijesano PATA/SATA) HDDa u jednom stripe ZFS poolu i 1x1000GB (noviji) HDD u drugom poolu. Instalacija NAS4Free (9.2.0.1) je u embeded obliku, radi najlakseg naknadnog updatea, iako ga vise ne updeatiram, posto je za nove verzije potreban veci boot disk (tj. veca SD kartica).
Kao mirror svega toga koristim slicnu masinu (1GB RAM), koja se sama upali nocu, odradi backup preko RSYNC-a i ugasi. Sve ovo radi SAVRSENO vec duzi period (otkako sam napravio zadnji update prije cca godinu dana). Imam dignut OWNCLOUD server, WEB server, SSH za daljinski pristup, FTP, a mnoge dodatne servise uopce ne koristim.
Stoga ga toplo preporucujem, jer sam nekad davno probavao sve i svasta od tih besplatnih NAS rjesenja i jedino se FreeNAS(NAS4Free) od pocetka "zakacio" za mene.
Koji god NAS izabrao, moj prijedlog je da za bootanje koristis USB stick ili SD karticu ako imas citac, uglavnom ono sto vec imas, a ne treba ti, tako da ne otimas HDD za bootanje (glupo i bezveze - trosi prostor, a najgore sto bespotrebno zauzima jedan pata/sata port). Prije toga, probaj na virtualnoj masini sto ti najbolje odgovara - NAS4Free radi na virtualkama bez problema i ja se tu igram "malih istrazivaca". Ne znam moze li NAS4Free progutati tvoje ext4 particije (treba pogledati u manualu), ali cini mi se da guta svasta - ja sam u startu koristio UFS, sada ZPOOL. Sve to covjek zaboravi nakon nekog vremena, jer masina radi 24/7 i jednostavno nemas potrebe pamtiti stvari koje si davno odradio, a ne "kvare se".
EDIT:
Glede ZFS-a i NON-ECC RAM-a, procitaj par postova ovdje (
http://forums.nas4free.org/viewtopic.php?f=57&t=8726), posebno zanimljiv je zadnji (by CummingsSM » 17 Apr 2015 10:07)