Citiraj:
Autor MadBoY
Nije da je moderni turbo dizel ali 1,9 TDI (96kW) u '02 A4 ce uskoro odvrtiti 400k km i ja se svaki put zapitam o kakvim to puno vecim troskovima odrzavanja, u odnosu na benzinca, se tu prica. Osim (ne)redovnog mjenjanja ulja i ostalih potrosnih stvari nikakvog drugog kvara. A sve te stvari se trosi i kod benzinca i ne vjerujem da kostaju duplo manje. Cak i ta turbina koja po nekima jedva izdrzi 150k km se jos uvijek veselo vrti.
Bilo je kvarova naravno, ali nista povezano s oznakom TDI na autu. Tako da vjerujem da bi uz redovno odrzavanje moderni TD motor bez problema odvrtio 400k km kao i stariji.
Ono, moooozda ce se pokvariti ovo ili ono. Sve i da ode neki skupi dio opet se ustedilo na gorivu vjerojatno 3-4x vise nego sto taj dio kosta.
|
Mitske se spike stvaraju oko troskova odrzavanja dizela. Redoviti servisi, ulje filteri i sl skuplje je mozda 20%. jednom ili dva puta godisnje to je zanemariva cifra.
A sto se tice tih potencijalno skupih popravaka, imam dizla s 230k km, nit je krepala turbina ni dpf ni egr ni injektori ni pumpa, a ni zamasnjak, a nisu bili ni reparirani. Ako ga redovito odrzavas i ne vadis mu mast to su samo moguci kvarovi.
Imam i benzinca sa 190k km, na njemu kvarova svakakvih, izmedju ostalog je bio mijenjan i motor. Ali njega prosli vlasnik nije bas pazio ni redovito odrzavao i eto ti sranja.
Citiraj:
Autor buljo
Da imate dpf, egr ne znam dal bi popis popravaka bio tako prazan 
|
Ja ih imam i pored njih je rubrika prazna

Najskuplji popravak je bila zamjena alternatora.
EGR se inace pokvari ako auto nije redovito odrzavan pa se skupi sranja na klapni, nije to bas tako cest kvar. Redovite izmjene ulja i filteta ulja i goriva cine cuda
DPF je iritantno sranje, ali za nekog tko se dosta vozi na otvorenoj cesti ili po autocesti, nece predstavljat problem.
Btw, uskoro ce ta dva veselja bit obavezna i za benzince
Plus 1 za Dunlopice, izvrsne gume