Citiraj:
Autor Vuco
Teško mi je za shvatiti da (iznad)prosječni vozač/potrošač koji radi 20-35 000km godišnje na svoj trošak ne razmišlja o razlici u gorivu i potrošnji. Na stranu ekologija, snaga, obujam etc.
|
Gle, jedno je bit pametan kad imaš love za NOVI auto, a sasvim nešto drugo kupit rabljenog razvaljenog dizela sa 'milju' km i šarafit po njemu svaki tjedan ili u boljem slučaju mjesec. A i dao sam ti zorni primjer u razlici u potrošnji vozila slične mase i ISTE snage, dizel vs benz. Nema tu pozitivne matematike u korist dizela, sa pol litre, maksimalno litru (ali rijetko, tj uglavnom zimi na velikim minusima), razlike u potrošnji. Sam servis je skuplji za dizela (2L više ulja ide u motor kod dizela, 4 dizne vs 4 svjećice je neusporediva razlika u cijeni, filter nafte od 100kn i filter goriva od 25kn, itd. da ne nabrajam sad sve, ali razlika je vidna i očita) a kamoli kako rekoh kad krenu kvarovi, što je neminovno na rabljenom dizelskom vozilu upitne kilometraže i održavanja

To da pričamo o nekom 320i sa 170ks vs 320d sa 150ks, na 35.000km godišnje bi se lako našla pozitivna matematika u korist dizela ako bi gledali isključivo potrošnju (7 vs 10l avg, vozio oba dovoljno dugo), no opet troškovi održavanja su kudikamo nepovoljniji za dizela, ako ćemo gledat realan trošak korištenja automobila, što je po meni logično, a ne gledati ko slijepac samo potrošnju, pa opet dolazimo do toga da prednost dizela u čisto financijskom smislu i nije tako velika kako se implicira.