gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Ponavljam,ja sam obican korisnik kao i vecina ljudi,nisam strucnjak. Zanima me sto rijeđi odlazak u servis osim za održavanje. Zanima me udobna vožnja i ne natjeravanje na 5000 okretaja. I zanima me potrošnja. Pošto ne živim na pustom otoku,nego u civiliziranom društvu,vidim raznorazne situacije i valjda imam i prijatelja poznanika i inih koji voze sve i svasta. Osim mojih iskustava i brdo prijatelja tehnickih savjetnika ,servisera u Peugeotu,VW,Hyiundai Kia i Fordu ,svaki me uvjerava da ne uzimam benzinca ako zelim klasu 120 -150 konja. Bilo to fokus,mondeo,nekakvi dzipovi od Kie i Hyundaija,Golf,Passat i sta ja znam. Govorim o autima od 2010 ovamo. Ako oni lazu,lazem ja
|
Terenac sa 1.6L i 120ks je suicid, isto kao i mondeo, neki monovolumen ili bilo šta od 1400+kg. Ide to, al to nije to. Ista stvar je i sa 1.6 dizelom u takvom autu. Dakle, tak svejedno jel dizel ili benz kad će se to patit u vožnji. Nema tu obujma u oba slučaja da bi takva vozilica išla kak spada.
Opet, golf ili focus sa toliko ks, je sasvim dovoljno za 99% korisnika, tako da se tu ne slažem s tim stručnjacima. Benz ili dizel, rekoh već, potrošnja je na strani dizela, a troškovi održavanja, ekologija, performanse, itd., je na strani benza.
Kruške i jabuke. Stvar korisnika što preferira i koliko dugo misli imati auto.
Citiraj:
Autor IcyTexx
Jopis, nekim ljudima dizel paše zato kaj imaš osjećaj da "bez muke" razvija snagu na nižim okretajima. Kak ja od početka igrom slučaja vozim dizele, a sa benzincima imam tu i tamo susrete, za slab auto (ispod 2 litre, do 150 konja) bi uvijek uzeo dizelaša. Tak dugo se vozim u njima da mi razvrtavanje nekog manjeg benzinskog motora zvuči i djeluje kao mučenje (iako nije). Sve kaj si reko stoji. Nisam se puno igrao sa turbobenzincima, al jedva cekam...
S druge strane, ako stojim više od minute na mjestu u svojem dizlu, krene mi ulazit dim u kabinu i taj miris ne možeš drugačije opisati nego "kancerogen".  Zato se uvijek krećem što brže. 
|
Kad voziš to francusko čudo sa pol milje km pa ti dimi na sve rupe 
Slažem se za ovu gore konstataciju, ekipa se peca na dizele i njihove 'performanse' upravo zbog tog osjećaja kog im daje moment, tj zbog turbine.
Ko nije probao vozit tdi-a ili td-a sa zablokiranom ili skinutom turbinom, taj ne zna šta je propustio  Brz je ko fap kljunaš
Citiraj:
Autor Roberto
Jopis, što se ekologije tiče, dobrim dijelom si u pravu.
Ali - i benzinci imaju nanočestice i čađu u ispuhu. Istina manje, ali imaju, nisu ni oni svete krave. Na kraju krajeva, kroz koju godinu će svi morati imati filtar čestica...
Jest da je to manje, ali nisu ni oni čisti, pogotovo GDI motori koji proizvode dosta više čađe od atomsferaca. članaka o tome ima dosta, ne da mi se sad tražiti.
Uz sve tehno điđe miđe koje su na njima, dizeli danas zagađuju dosta manje od dizela prije 20 godina, to je činjenica. trenutak regeneracije je relativno kratak u odnosu na direktno izbacivanje nespaljenog smeće kroz auspuh (imaj na umu i to da su kod nas mnogi vozili na lož ulje, a neki još i danas). To je bilo puno gore u odnosu na spaljenu čađu u DPF-u.
|
Vidiš kako si sam objasnio sve - gdi motori (princip ubrizgavanja goriva direktno, dakle kao i kod dizela) i turbobenzinci - kod njih je krenulo pojavljivanje čestica u ispuhu, da ne idem u daljnje dubioze objašnjavanja. No čađu nemaju jer je čađa nusprodukt sagorijevanja dizelskog goriva.
Proces regeneracije traje min 15 min, uzmi da je to cca 40ak km vožnje autocestom pri brzini od 110-120kmh (regeneracija se pokreće samo pri konstantnoj vožnji i preko određene granice okretaja), pa ti sad vidi jel to relativno kratko i baš tako zanemarivo 
Vožnja na ložu nije problem, problem je vožnja tih starih drlja koje su blago rečeno poluispravne.