View Single Post
Staro 13.04.2015., 21:41   #19
cdanijel
Guest

Došel sam doma; malo mi se razvukao dan...
Prvo samo da se osvrnem na touchpad. Rekao bih da se tu radi o načinu korištenje tog kombiniranog uređaja.
Naime kaj; moj prvi ozbiljan prijenosnik je bio IBM PS/2 57 SX. Onda nije bilo Interneta kakvoga danas poznajemo, komunikacija se svodila na usenet grupe te BBSove (ako se netko toga sjeća) i komunikaciju nekim neobičnim servisima. Ponešto chata tu i tamo na IRCu ili kakvom sličnom servisu.
E, onda su prijenosnici uredno imali na sebi kuglice. Eventualno.
Prvi sa touchpadom je bio PowerBook duo (neko vrijeme sam koristio Macintosh platformu paralelno). Prvi sa trackpointom je bio IBM ThinkPad 701 (Butterfly; i danas se nalazi jedan primjerak u muzeju dizajna u NY). Tu stvarno nismo imali osobito puno izbora za rad na putu. Ili TrackPoint ili kakav miš. Miševi su onda imali žice i kuglice. I smeće po kotačićima. TrackPoint je već onda bio značajno bolji za raditi u IBM implementaciji nego li HP implementacija danas (koja je užas, to se ne može koristiti; teoretski bi trebalo biti isto). I onda se čovjek nauči raditi na TrackPointu. Pretpostavit ću da ga koristi cca 2 posto korisnika. Koristimo ga zato jer ga znamo koristiti.
TouchPad je slična priča. Osobno _nikada_ nisam koristio tipke na touchpadu. Nikad. Amen. Za klik koristim taping. Koristim multitouch. Ne bi štel biti bezobrazan, ali brže radim pomoću TrackPointa ili Touchpada u Excelu nego većina normalnih ljudi mišem.
I amen.
Jesu li zasrali jer su korisnicima touchpada makli tipke? O da, zasrali su preko svake mjere. Nitko normalan ne može koristiti onu ogromnu površinu pritiskanjem kao na tipku. Nema šanse.
Dakle, ako netko ima volje i vremena može naučiti ovo koristiti i čuditi se kako nije prije to mogao. Tko ne želi ne može.
Korisnicima acera, asusa i kaj ja znam tko sve radi danas notebooke to ne preporučam. Na tim touchpadovima se to ne može. Nisu dovoljno dobri.
Toliko o tome.
450 i 550 imaju vraćene tipke koje stoje između razmaknice i tačpeda.

Izguglati "mastering touchpad" i početi. Lagano je.

Danas sam za nauk i razonodu cijeli dan bez miša na sva tri kompa. Vidim da mi ruke radije odlete na TrackPoint, ali nisam sporiji nego sam u petak bio s mišem. Eventualno brži jer takav rad ima jednu ogromnu prednost. Nema dizanja ruku s tipkovnice.

Svakako uzeti u obzir način korištenja računala. Meni je računalo alat za tipkanje, računanje pisanje i tome slično. Meni posao nije surfanje, youtube itd. Možda nekima ne znači ništa što je TrackPoint usred tipkovnice.

Idem dalje tipkati.

d.
  Reply With Quote