ok, daaaaleko sam dogurao sa ovim projektom. ono postavljeno na pocetku je sada neka daleka proslost jer sam unazad mjesec i pol (cca) prosao poprilicno toga sto mi je projekt zahjevao. plus, ono na pocetku je poprilicno zeleno pitanje bilo, jer sam se tek upustio u to.
no, naletio sam na drugi problem, pa ako ima koji pametan savjet.
naime, parsanje ide po imenima headera samog CSV filea. taj csv file nije svaki put "istog" oblika, no imena headera jesu uvijek ista (ali njihova pozicija nije, tako da ja lovim index iz arraya headera (prvog reda csv-a)), i to sve prolazi u najboljem redu svaki put.
naravno, pod uvjetom da mi se imena headera - ne mjenjaju. ali to tako i mora funkcionirati zbog daljnjeg rada sa bazom, jer iscitavam u drugom dijelu, pa moram znati koji row pitam sta

. nevermind, doslovce nevazno to.
naletio sam na jedan blesav problem. export csv filea iz programa mi je iz meni jos nepoznatog razloga nabacio nekakav encoding nad samo prvim headerom po redu (u mom slucaju je konkretno rijec o headeru "first name").
sad, ja usporedujem procitano po prvom redu sa onim vec predvidenim upravo radi pozicije indexa, zbog preleta svih drugih redova. tj, ja usporedujem u mom slucaju case "first name" sa npr $rowCSV[i] gdje mi je i -> broj.
i meni preleti preko svih jer je meni ocito samo taj header napravljen u necemu sto nije UTF-8. i ne uhvati ga, tj ne nade first name uopce. pa sam isao malo kopati, ispadne da je u tom headeru sljedece:
first name
ja kada napravim echo sa encodingom UTF-8 dobijem kako treba - first name. ali kada kroz funkciju radim usporedivanje - preskoci ga.
stoga, jel postoji nacin gdje cu ja prebaciti samo jedan (ili sve) rowove (headere) strikno i samo u UTF-8? ili samo taj jedan header?
ne znam jesam li bio dovoljno jasan

. uglavnom, koliko sam citao, ocekuje se da je encoding samog CSV-a koji se loada kroz php u UTF-8, ali kod mene to ocito nije slucaj i trebao bi samo taj jedan "procitati" bas kao UTF-8.