Tema: Automobili
View Single Post
Staro 13.04.2015., 19:53   #14671
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Ja nisam stručnjak za aute, ali fizika mi je poprilično poznata.
Po nekoj logici, svaki auto/kamion/motocikl imaju u ponudi motor koji je taman za njih, a onda dolaze jače, ali i slabije verzije. Ako motor nema dovoljno snage/momenta, onda se napreže više (prosto k'o pasulj). Za vožnju od točke A do točke B uopće ni ne treba auto. Može se i pješke.

Neki se uspinju jedva u prvoj (kao naš Caddy 1.6), a neki samo uz zalet (moj Clio 1.2 8v). Ovo je pod teretom 4 osobe sa praznim prtljažnikom. Odvratno.
Ako trebam pojasniti, nema frke, ali mi se ne da u detalje. Tko vozi dotična dva vozila, zna što i zašto pišem. Uglavnom nema poveznice među brzinama i ako ideš ubaciti u višu, gotov si, a zalijetanjem dovodiš i sebe i druge u opasnost.
Sve je ok dok sam na ravnom, ali kad dođe do uspona, obilaze me i polu-puni šleperi.

Clio i 4 osobe je smrt u gradskoj vožnji. Moram tiskati do poda da bi izdržao zeleni val jer svako kočenje znači ponovno sporo ubrzavanje. Sa golfom ne divljam, ali barem znam da mogu stisnuti i da će potegnuti kad bude trebalo. Ima, naravno, hrpa jačih verzija, ali meni je 77kW dovoljno za vožnju od točke A do točke B uz mogućnost naglog ubrzanja po potrebi.