Inače, ne znam kakve diskove (i na koji način) koristiš, ali čitao sam puno na temu koliko je uopće upitno njihovo rashlađivanje ako temperature nisu ekstremne, a kod ogromne većine ljudi nisu. Navodno je za diskove zdravo da budu topli dok rade, a pretjerano rashlađivanje i ona sitna prašina (koju ventovi i uz najbolje filtere ipak ubacuju) rade više štete nego koristi.
Meni 140 koji pirka po diskovima, ako ćemo realno, ohladi iste za tek par stupnjeva (manje od 5 u svakom slučaju) i mislim da bi komotno mogao i bez njega, ali glupo mi je da mi rupa s prednje strane zjapi prazna i zato se još uvijek tamo veselo vrti na (bubam) 600 okretaja.
Najbitniji ventovi su mi bočni (koji lagano pirka po ploči i grafičkoj) i zadnji (koji izvlači topli zrak od procesora), a oni na krovu su tu više reda radi da blokiraju prašinu i popune rupe.
Kao što je netko ranije napisao, najbitnije je da su same komponente ok hlađene, a ako je to slučaj trebale bi preživjeti i bez ventilatora.
Danas je ljudima lakše nabacati po kućištu rupe (ponajviše zbog klinaca i velike djece koja pate na lampice i ostalo), umjesto da naprave jedno kvalitetno, čvrsto i dobro osmišljeno kućište u kojemu jedan kvalitetan pozadinski vent širokog spektra okretaja radi i kao intake i kao exhaust.
Ako se to može srediti kada je u pitanju laptop, ne vidim zašto bi desktop tu bio iznimka, no tko bi onda prodao te silne ventilatore koje neumorno štanca vojska kineza za šaku riže i par kovanica.