Pozdrav grupi.
Imam nekoliko malih dilema. Htio bih upogoniti svoj stari pc, odnosno mini-ITX ploču od jednog malog tihog računala, spojiti na njega diskove, instalirati neki NAS OS i sve to naravno upogoniti. Trenutno već imam dva diska puna podataka i ne bih ih htio formatirati.
Od svih NAS OS-a, izbor je bio:
FreeNAS -navodno odličan, ali podržava samo ZFS. Moji diskovi su trenutno u ext3.
NAS4free -ista stvar kao i sa prethodnim. Niti jedan niti drugi ne rade savršeno sa ext3.
Openfiler
OpenMediaVault
E sad, ploča ima 4 sata utora u koja bih htio staviti 4 diska. I tu sad počinju moji upitnici i problemi
Htio bih onda instalirati NAS OS na USB i tako ga startati. Prema svim podacima, FreeNAS i Nas4free to rade bez problema, ali rečeno - morao bih formatirati diskove na ZFS i imam premalo rama i nije ECC. Prema njihovim uputama ECC je "highly recommended".
Openfiler i OpenMediaVault se mogu instalirati na USB, ali po njihovim forumima to ne preporučaju zbog nestabilnosti samog USB-a i činjenice da sam OS mora stalno "read/write" na sistemski disk. Time se skraćuje radni vijek USB-a.
Ako to i napravima, postoje različite informacije kako formatirati taj USB. Jedni tvrde 4 particije (system, boot, var i swap) i onda nešto kopirati preko CLI-a.
Drugi pak formatiraju cijeli USB kao jednu particiju pod izgovorom da swap particiju i još nešto prebace u RAMdisk.
Uglavnom - molim savjet i podijelite iskustva ako je netko slično napravio