Tu si negdje po statsima ko i ja. Meni ruter pokazuje 17db atenuaciju i 16mbit max propusnost na adslu sa 8db snr (donja granica stabilnosti veze), što bi bilo 30ak mbita na vdslu.
Po kalkulatoru ispada da sam udaljen 1.2km od centrale, iako znam da sam puno bliže, a i agenti iz t-com szk su mi potvrdili da sam udaljen svega 500m.
Trenutno sam na H1 i kada sam zatražio povećanje brzine na 20mbita su mi rekli da mi to ne mogu isporučiti budući da mi je već pušten max profil koji mi parica podržava. Na moj upit zar nije moguće zamjeniti paricu su mi rekli da t-com to ne radi osim u slučajevima kada "pukne" kabel ili veza konstantno puca, a da ih i tada znaju odbiti zbog "neutemeljenog kvara" (što realno ima smisla jer su im ipak konkurencija). Brijem da čitaju forum

Budući da bih danas sutra htio 50-100 mbita, o čemu mogu samo sanjati na ovoj parici, jedina opcija mi je uvođenje nove parice.
Zvao sam opet t-com i zamolio ih da mi provjere dostupnost vdsla na centrali jer bih htio uvesti novi priključak (u što sam 99% siguran da je dostupan jer mi h1 i iskon nude 20mbit bitstream na adresi, ali ne i postojećem broju zbog propusnosti), ali oni to ne mogu provjeriti sve dok ne pošaljem zahtjev za novi priključak i monteri ne dodju do mene s ugovorom, a i ne mogu mi garantirati da će nova parica podržavati brzine veće od 10mbita budući da je to minimum koji su oni dužni isporučiti (što je ujedno tragikomično s obzirom na udaljenost od 500metara).
TLDR da skratim žalopojku. Zovi HT i pitaj ih koliko si udaljen od centrale. Ako si stvarno udaljen preko kilometra (tvojih 18db atenuacije bi bilo oko 1.3km po kalkulatoru) piši kući propalo, ne može bolje.
Ako ti pak kažu da si bliže, zatraži novi priključak i čekaj montere da ti uvedu novu liniju i provjere propusnost. Ak je bolja od postojeće, potpiši novi ugovor i otkaži postojeću liniju. Ak bude ista, fino im zahvali na trudu i try again next year jer imaš (iirc) 8 dana fore na raskid ugovora sklopljenog na daljinu bez navođenja razloga.