Citiraj:
Autor Nick7
Nadalje, ima i jos zabavnih dijelova zakona.
Naime, zakonski jamstvo smije biti minimalno 2 godine. A za puno proizvoda se daje jamstvo manje od toga (po deklaraciji proizvodjaca).
U slucaju da je navedeno jamstvo od jedne godine, a proteklo je npr. 1.5 godina - i dalje je duznost na trgovcu da popravi stvar/da novu ispravnu kupcu.
S druge strane - trgovci ne mogu niti trebaju biti 100% zasticeni od svega.
Naime - proizvodjac ima rizik da nesto nije ispravno i mozebitni trosak, isto tako imam i ja kao kupac - jer je jamstvo vremenski ograniceno, po kojoj logici bi trgovac morao biti u potpunosti zasticen i ne imati ikakav rizik, a opet zaradjivati u tom procesu?
|
Koliko je meni poznato ovo je netočno. Garanciju definira uvoznik u suradnji s proizvođačem naravno i koliko je meni poznato tj koliko sam uspio rastumačiti zakon taj rok uopće nije zakonom definiran. Dalje trgovac može ponuditi dodatno jamstvo na svoj trošak.
Ovo što ti navodiš pretpostavljam da je izvučeno iz zakona o obaveznim odnosima samo što onaj rok od 2 godine se ne odnosi na garanciju o ispravnosti proizvoda već na materijane nedostatke, a to baš i nema veze s garancijom.