View Single Post
Staro 04.04.2015., 21:46   #887
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Naletio na ovo na jednom drugom forumu, pa rekoh da podijelim. Sjećam se da sam pročitao ovdje kad je nino pisao nešto o garancijama i zašto su manje od onih koje proizvođač propisuje, ali nikad nisam vidio kakva je zakonska strana kad se garancija trgovca razlikuje od garancije proizvođača. Očito se država dosjetila kako da od trgovaca izmuze lovu na temelju prijava...

Citiraj:
Evo citata, moj upit pravnoj službi:

19.2.2015 kupio sam kameru kod trgovca u Zagrebu. Uz račun dobio sam i jamstveni list ovjeren od druge tvrtke iz Zagreba u kojem je navedeno da je jamstveni rok 12 mjeseci.

Kada sam detaljno pogledao orginalni sadržaj kutije u kojem je bila kamera našao sam izjavu proizvođača u kojem se navodi da je jamstveni rok proizvođača za kameru (proizvod iz kutije) 24 mjeseca. Izjava proizvođača pisana je na više stranih jezika. 20.2.2015 sam uputio emailom upit trgovcu da mi dade objašnjenje kako to da proizvođač daje 24 mjeseca jamstva, a uz račun sam dobio jamstvo od 12 mjeseci. Do danas odgovor nisam dobio.

Molio bi da mi dadete tumačenje da li su moja prava u vezi trajanja jamstvenog roka uskraćena i ako jesu kratku uputu kako dalje?

Evo i odgovora:

Poštovani,

ukoliko je proizvođač propisao jamstveni rok od 24 mjeseca trgovac ne smije propisati manji rok (može veći).

Trgovac je dužan odgovoriti u zakonskom roku od 15 dana, stoga savjetujemo da pričekate da prođe zakonski rok, a ukoliko ne zaprimite odgovor ili odgovor bude negativan, podnesite prijavu Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu gospodarstva, Vukovarska 78.

Više manje sve ovo gore u vezi EU garancije što je napisano sam se naslušao od naših trgovaca i ne ulazi u kategoriju točnoga. Naime puno lakše je šišati ofce nego s proizvođačem i servisom regulirati uvjete EU garancije proizvođača. Tu treba nešto malo i odraditi, odvojiti od zarade, platiti, malo pisati, pa malo izmijeniti dokumente itd. Posao je to, jelda?

Paralelno sam kontaktirao i proizvođača, direktno, višu instancu (u EU ali van HR) i dobio sam odgovor da njihov proizvod mora biti u HR pokriven EU jamstvom, naravno uz čuđenje kako je uopće moguće da me netko s time zeza. Tako su se čudili i dileri u EU (van HR) s kojima sam pričao o biserima (rokovi isporuke i garancije) naših trgovaca.

Dakako, kad sam aktivirao gornji postupak, u prvoj fazi (nakon 5-6 dana od mojeg pisanog traženja) sam dobio u pismenom obliku odgovor trgovca i EU jamstvo koje ničim nije bilo uskračeno. Sve do tada u bla-bla razgovoru bilo je s njihove strane drugačije, tj na moju štetu.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote