View Single Post
Staro 03.04.2015., 13:57   #13
KhongLo
Registered User
Moj komp
 
KhongLo's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 695
Hehe, da, ukupna površina usisnih otvora je bila dosta velika i bili su raspoređeni po svim zidovima prostorije . Do tih brojki smo došli nakon brojnih iteracija u kojima smo analizirali razne slučajeve i ovo se pokazalo kao najbolje rješenje. Terenska mjerenja su nam to i potvrdila. Doduše, tamo smo imali vrlo fine mrežice na usisnim otvorima jer su nije bilo drugog načina nego da ih se smjesti relativno blizu poda, pa te mrežice uzrokuju nešto veće padove tlaka. Pošto je tvoja prostorija na par metara od poda, onda možda možeš imati grublje mrežice na usisu, a time i manju površinu usisnih otvora, ali i dalje mi je teško vjerovati da bi cijevi fi 150 na usisu bila dovoljna u svim mogućim radnim točkama, pogotovo u onim trenucima kad vani nema vjetra.

Problem je i taj što vjetar puše u raznim smjerovima, a kako je ovo zapravo jedna soba na kući, strujanje zraka oko nje je poremećeno. Ovisno o tome gdje je smještena ta tvoja soba u odnosu na ostatak kuće i o tome ima li ikakvih objekata oko kuće, nije nemoguće da na usisnom otvoru imaš zonu potlaka, a to je onda još jedan problem koji treba uzeti u obzir.

Iako se na prvu može činiti relativno jednostavno, projektiranje prirodne ili hibridne ventilacije može biti dosta zeznuto i ako rješenje već ne postoji kao neka ustaljenja inženjerska praksa koja je dostupna u svakom priručniku, mnogi će izbjegavati takve sustave upravo iz tog razloga.
KhongLo je offline   Reply With Quote