Pozdrav svima!
Imam jednu dilemu.
Radim na poslu sa 3D CAD paketom (Autodesk Inventor) i imam poprilično jaku mašinu da i7 procesorom i 32 gige rama. Možda se nekom čini previše ali meni je normalno tj. svakodnevno da mi aplikacija uzme 4 do 8 gige memorije samo za sebe zbog kompleksnosti modela i sklopova na kojima radim. Uz paralelno korištenje excela, mathcad-a, dodatnog softwera za kalkulacije, par otvorenih pdf-ova i još koječega, meni je zauzeće memorije i preko 10 gigabajta. U situacijama kad radim FEM analize zauzeće memorije dostiže i preko 20 gigabajta.
E sad, primjetio sam da Win 7 (a i svi prethodni windowsi) imaju debilnu navadu da koriste page file za spremanje trenutno "nekorištenih" stvari iako imam memorije zaista napretek. Pošto je page file na klasičnom disku dolazimo do problema brzine čitanja/pisanja u tu virtualnu memoriju. Strašno me nervira kad spustim prozor Inventora (da bi trenutno radio nešto drugo) i onda ga nakon 20 minuta idem ponovo podignuti te čekam minutu da windows "digne" moju aplikaciju iz virtualne memorije jer je pederčina mislila da ja to ne koristim te je stvar djelomično pospremila na page file iako još ima preko 16gb slobodne memorije . U mojem slučaju gdje mi aplikacija zauzima po par gigabajta memorije to predstavlja itekakav problem.
Zbog toga sam isključio page file jer jednostano ne želim trpiti šlampavost programera koji su to napravili. Stvar zasad radi bez problema ali me zanima da li su mogući neki problemi za koje ja ne znam tipa da se sjebe instalacija windowsa ili nešto slično?
Za SSD nemam mogućnosti pošto imam laptop (thinkpad w530) a tu su i korporacijska pravila o unificiranom hardweru koja ne mogu zaobići i sam prčkati po laptopu bez dozvola od 36 šefova iznad.
Čitam po netu svašta. S jedne strane ljudi tako rade godinama bez problema dok svi sistemaši bez pogovora kažu da je page file potreban iako je složen toliko debilno da si pucaš u glavu (za razliku od recimo linuxa i drugih sistema gdje nema takvih problema).
Mislim, imam 32 gigabajta memorije, više nego 99% ljudi ima radne memorije i page filea zajedno! I Windows svejedno kulerski piskara po hardu kao da je 95-ta i radim na 486-ici sa 2 mege rama...