Citiraj:
Autor Mileni
Pazi, ja idem usporedbom cisto sa cigaretama. Cigarete imaju cca 5400 sastojaka, od katrana pa cak do manjih kolicina arsena sto su nasli u nekima. Taj dio je barem jednostavan za istraziti, a kod eciga to nisu nasli.
Drugi dio vidim po samome sebi. Slika pluca kad sam tek krenuo sa ecigom, i slika pluca par mjeseci nakon sto sam bacio cigarete i bio iskljucivo na ecigu. Da ne spominjem koliko se bolje osjecam.
Upravo taj dio sto i sam kazes. Normalno kretanje i normalno disanje. Ja recimo nisam sa tim imao uopce problema, jer sam dosta aktivan sto se sporta tice. Pa nisam ni vele kuzio da me cigarete toliko ubijaju. Sve dok ih nisam bacio i presao na elektroniku. Naglo snaga skocila, da ne spominjem disanje i izdrzljivost. Milina!
E sad, ecig nije neka novost. Tu je vec 10ak godina. I zanimljivo, u tih 10 godina nitko nije imao nekih vecih problema uzrokovanih istom.
Naravno, to ne znaci apsolutno nista. Mozda treba 20 godina da dodje do neke vece komplikacije? Taj dio nitko ne moze znati, pa ni ja. Ali samo usporedjujuci vs cigareta, ecig je valjda 10000x bolje rjesenje za nas koji ne da ne mozemo baciti, vec ni ne zelimo.
Sad, mozda ja mogu baciti ecig sada. Sigurno bi mi bilo dosta lakse nego prije cigarete. Mozda bi, mozda ne bi mogao. Ali iskreno, ne zelim ni probati. Nekog gusta u zivotu moram imati, a ecig je jedan od rijetkih. I neka ga 
|
ljudi ne shvacaju dok ne bude prave regulacije tržišta (protiv čega se svi mi borimo), nikad se neće moći napraviti pravo istraživanje. jer sastojci za proizvodnju tekućina (VG/PG/nic/aroma) su lako dostupni. što se tiče VG/PG/nic već se dosta toga zna i vjerujem da nemaju neke veće posljedice po zdravlje - neću ulaziti u rasprave o nikotinu.
najveći problem su arome. nitko ne stavlja detaljnu specifikaciju koje arome koriste proizvođači, vjerojatno zbog tajnosti recepture. ali samim time sva istraživanja padaju u vodu, jer svaka je tekućina drugačija i koristi drugačije sastoje.
isto tako se postavlja pitanje kakava je oprema korištena pri istraživanju. nije isto da li je u pitanje ego twist + ce4 ili vaporflask dna 40 + kayfun v4 (karikiram). koja se voltaža primijenjuje? na kakav coil? koliko je natopljena vata?
jednostavno je previše varijabli da bi se dobio odgovor na pitanje koliko je parenje štetno i mislim da ga nikad nećemo definitivo dobiti.
moje osobno uvjerenje je da bi duhanska industrija pokopala parenje u času da imaju priliku. siguran sam da su se trudili na sve načine dokazati štetnost, ali do sad nisam vidio niti jedan ozbiljan članak koji me može uvjeriti da je parenje jednako/više štetno od pušenja.
ja u zadnje vrijeme idem logikom da parim manje, uz kavu, nakon jela itd. dakle u trenucima kad sam prije pušio. mod ne nosim na posao. jednostavno sam shvatio da mi nije toliko potrebno (govorim o fizickoj potrebi), a i puno mi je veći gust pariti kad nije prečesto.
također sam odjebao gotove tekućine i bacio u diy (po drugi put). trudim se koristiti što manje aroma.
također vjerujem da ne treba pretjerivati sa snagom, držim se oko 20w maks.
isto tako se pokušavam (više manje bezuspješno) izvući iz žečje rupe modova, attya i tekućina u koju sam upao na početku ovog hobija i koja me držala skoro 2 godine.