m43 imam. ok vjerovatno su ovi novi nešto bolji, ali opet. i 5 godina poslije - opet 12MP?
koju razliku bi uopce vidio od istog formata? i teško da su fotke jednako dobre/oštre na m43 od 12MP nego na vecem formatu od 24MP, osobito sa fiksnim objektivom koji je vjerovatno oštriji nego zoom na tom panasonicu?
ovaj sony mi se dopada. mislim da ima sve šta mi treba. šta je sa stabilizacjom? zapravo neznam koliko gubim ako nema stabilizaciju na fiksnom objektivu? rijetko slikam u mraku iz ruke. uvijek se barem nalaktim ili naslonim na nešto. kad sam snimao neke nocne slike sam stavio aparat na zidic. ako slikam ljude navecer vani onda bude s blicom onaj slow blic, ako u zatvorenom onda obican blic. ispadne dobro kako god okrenem.
@ivan - kad sam rekao poklopac, mislio sam poklopac za staklo objektiva. da se ne grebe. a ne poklopac za rupu na aparatu, jer cu ionako drzat objektiv na njemu. na svim slikama tog sonyja se uvijek vidi aparat sa otvorenim objektivom, nikad nije "zatvoren" s poklopcem.
i ps - i ovih 500-600 eur mi je dosta, nisam neki fotograf ili umjetnik. dođem, vidim, škljoc, ajmo dalje. samo hocu bolji aparat koji ce dobro zabiljezit ono šta se dešava oko mene. kad gledam slike mojih staraca na filmu - to su bile slike. kad gledam ovo šta ljudi stavljaju na facebook na svojim feštama i putovanjima bude prst u oko, hrpa mutnih fleka pretežno smeđe boje. i onda imam par frendova koji imaju pošten aparat koji radi normalne slike na kojima se kuži tko je, šta je i gdje je. i to bude lijepo. moje su negdje napola, nisu loše ali nisu ni nešto extra. ali ja nemam aparat od 2 kile sa bazookom gore. zato sam i htio mali aparat s malim objektivom a koji bi ipak bio dosta bolji od ovog šta imam sad.
a5100 bi mogao bit pravi.