View Single Post
Staro 24.03.2015., 03:24   #2
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Osnovna zamisao je ok jer slijedi prirodnu tendenciju toplog zraka da se diže prema gore, a da li će odvođenje topline biti dostatno ovisi o tome koji je protok zraka, s kojom temperaturom taj zrak ulazi u prostoriju, za koliko se zagrije unutra i kakav je raspored opreme. Na prvu mi fi 100 baš i ne zvuči previše uvjerljivo. Uzmi u obzir da na usis treba doći neka zaštitna mrežica i ona će izazvati određeni pad tlaka. Također, zaštitna kapa na "dimnjaku" predstavljat će još jedan veliki otpor stujanju. Otvor u visini poda nije najbolje rješenje iz dva razloga: vjetar je pri tlu najslabiji, pa neće previše sudjelovati u savladavanju otpora na usisu; na tlu je najviše smeća, lišća i prašine, a dio toga će uvijek proći kroz ventilacijsku mrežicu. Zbog svega toga, čak i ako vjeruješ da ti je samo ventilacija dovoljna te da ne trebaš hlađenje, ja bih ipak išao na hibridnu ventilaciju: prirodna ventilacija (ovo što si ti predložio) + mehanička (ventilator koji se pali/gasi na temelju signala od temperaturnog osjetnika koji je smješten što bilže mjestu gdje se očekuje najviša temperatura). Ventilator može biti smješten na zidovima ili na krovu. Mislim da bi aksijalni ventilator trebao odraditi posao sasvim korektno.

S vlagom može i ne mora biti problema. Opet dosta ovisi gdje se prostorija nalazi i koje su specifikacije opreme unutra. Ako nisi siguran, bolje pretpostaviti da će biti problem nego se kockati

Još samo par pitanja: (1) Koliko topline odaje sva oprema unutra? Ako ti točan podatak nije dostupan, samo pozbrajaj sve elektične snage. (2) Na koju stranu svijeta gleda koji zid? (3) Od kojeg su materijala zidovi i krov? (4) Ima li (ne daj bože) prozora i kolika im je površina?
KhongLo je offline   Reply With Quote