Imam par pitanja.
Odlučio sam blago kloknut i5 4690k, ploča je asrock z97 extreme4.
1.1v mi se činilo kao razuman vcore za blagi oc i proc je stabilan pri 4.3 ghz nakon testiranja occt-om i prajmom. Temperature idu do max53c.
Nakon toga sam uključio intel speedstep i stavio na adaptive voltage i sad radi na 4.3ghz s 1.1v, a kad nije pod opterećenjem se spušta do 800mhz i 0.722v.
E sad 3 problema.
1. Adaptive vcore mode
Kada stavim na adaptive mode i pod Vcore adaptive voltage stavim 1.100v, proc radi na 1.111 - 1.116v pri opterećenju. Ako stavim 1.000v, proc radi na 1.101v - 1.106v, tj. na onoj vrijednosti na kojoj bih htio da radi. Ako stavim i 0.800v, proc i dalje radi na 1.101v. Provjere radi, ako je vrijednost na "auto", radi na 1.2v i nešto što je previše. E sad, od kud njemu tih dodatnih 0.010v i zašto ne reagira na niže vrijednosti, tj. kad je stavljena niža vrijednost radi točno na 1.1v? (valjan raspon je od 0.800 do 2).
2. LLC
Otprilike znam o čemu se radi, i koliko vidim po netu za moju ploču level 5 je najslabiji, level 1 najjači. Pošto je proc stabilan i pod 5, na tome ga držim. To ok? Ili bolje neki drugi level?
3. Input voltage
Koliko vidim u uefiu, preporuča se da je barem 0.4v više od vcore, a da se za OC (pretpostavljam veći) preporuča 1.8 - 1.9. Trenutno sam stavio 1.7v (očitavam 1.66-1.68v). Da li da i to probam smanjivat ili je ovo ok?
edit: rješeno, sve radi sad kak spada. Nakon rudarenja po forumima uspio sam doznat da cpu-z i hwmonitor prikazuju VID, a ne stvarnu voltažu, dok se na hwinfo64 (i hwmonitor, ali na drugom mjestu) može nać pravo očitanje sa senzora. Unatoč tome, adaptive mode radi uvjek drugačije od onog na što je postavljen, te je trebalo stavit dosta velik negativni offset na cache voltage i nešto manji na vcore. Sad radi na vcore 1.1v i cache 1.09, te se spušta na idle na 0.712v i 0.616v. Stabilno na prajmu s temp do max 53c. Dosta mi više prtljanja.