View Single Post
Staro 14.03.2015., 18:35   #9
Željac
sto da napisem ?!

Željac's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
recimo, ovako nešto bi mogao izvući sa gradacijom 80 i dalje, bez nekog filozofiranja
link
tu se bolje potruditi sa grubim gradacijama i izravnavanjem svega. da se dobije ravna jednolična površina.
onda krenuti sa finijima. do koje gradacije- ne znam. ja nisam brusio parkete nikada ali sam obrađivao drvo poprilično zahtjevno i detaljno (+ lakiranje parketa svuda po kući). s obzirom na viđeno (stubište, ostatak parketa po sjećanju) rekao bi da ne zahtjeva veću gradaciju od 200-nikako.
okvirno gradacije 80- 110- 180- 200 (ili ovih 80 pomaknuti prema gore ako drvo nije uništeno)
s tim da se treba potruditi sa prve dvije, ostale da se izvuče izgled površine i smanji trošak laka.
ako ti površina ostane gruba (recimo 110-120 gradacija), bojim se da bi ti jako puno laka otišlo uzalud. površina bi ti popila lak a ne bi dobio izgled.
tu si uzmeš računicu da set dvokomponentnog laka (utvrđivač laka i lak= 2 komponentno) dovoljnog za dvije ruke i touch up-ove, 14m2 sobe košta cca 350-400kn.
a list šmirgl papira za brusilicu cca 30ak kn.
lak između nanošenja se ne brusi. potrudiš se obraditi površinu i paziš kod lakiranja. osobno bi nakon prvog brušenja (skidanje starog laka) sve popunio sa gotovim kitom- koji se kupi prema boji/ nazivu drveta samog parketa.
(najčešća drva za parket kod nas jasen, bukva, hrast)
bilo bi najbezbolnije staviti laminat (na pameti mi je samo skidanje katrana sa poda- kojim je očito ljepljen ), ali je to bogohuljenje pored postavljenog parketa koji treba malo ljubavi

okači sliku trenutnog stanja
ili uzmi majstora za brušenje, pogodi se za cijenu a nakon brušenja radi sve sam.
Željac je offline   Reply With Quote